Zvýšení poplatků vychází z koaliční smlouvy, hájí své návrhy Heger

06.04.2011 9:21

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou projedná vláda, přináší změny v platbách poplatků. Od podzimu mají pacienti zaplatit za den v nemocnici místo šedesáti korun stovku. Ministr zdravotnictví Leoš Heger ovšem chce, aby si lidé platili za návštěvu specialisty bez doporučení praktického lékaře.

Zvýšení poplatků vychází z koaliční smlouvy, hájí své návrhy Heger

Hegerův návrh na změny poplatků ve zdravotnictví bude vypadat následovně: Platba za den v nemocnici by měla od podzimu stoupnout z 60 na 100 korun a v lékárnách by pacienti platili 30 korun za celý recept. Nyní platí za položku na receptu. Úpravu umožňuje koaliční smlouva, kabinet by ji tedy měl schválit.

Zároveň oznámil, že brzy zřejmě čeká pacienty také poplatek za návštěvu specialisty bez doporučení praktického lékaře. Slíbil však pokyny, jak se má pacient ve zdravotnickém systému chovat. „To znamená, kdy bude udělená výjimka, kdy může jít ke specialistovi přímo a kdy bude muset zaplatit vstupní poplatek, který bude jednorázový," vysvětlil Heger Radiožurnálu. Kolik by si však pacienti platili, to zatím pro rozhlas neprozradil.

Podle něj mírné zvýšení poplatků vychází z koaliční smlouvy: „To, co bylo v médiích, že plánujeme výrazné navýšení regulačních poplatků, a co jsme předkládali jen jako analytický materiál a říkali jsme, že to nemá smysl, protože by sociální limity s nimi jdoucí musely být tak velké, že by to žádná pomoc pro financování zdravotnictví nebyla, to ale K9 přijala."

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění také umožní, aby si pacienti už letos připlatili na lepší materiál. Až budou hotové standardy, tak i na lepší péči. Návrhy se ale nelíbí odborářům.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…