Heger představí změny v poplatcích, které mu již schválila vláda

07.04.2011 6:15

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) bude dnes představovat novinky v regulačních poplatcích. Ty mu včera schválila vláda.

Heger představí změny v poplatcích, které mu již schválila vláda

Heger upravuje regulační poplatky a zrušení zákazu připlácení na nadstandard v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění. Vláda mimo jiné souhlasila s tím, aby od podzimu stoupla platba za den v nemocnici z 60 na 100 korun. 
    

Když novelu potvrdí i sněmovna a Senát, lékový úřad bude muset přecenit doplňkové léky a lidé je budou platit ze svého. Změnu platby za položku na platbu za celý recept dá ministr až do "velké" novely tohoto zákona, kterou odevzdá v červnu v balíku dalších reformních norem.
    

Ve variantách dalšího navyšování poplatků, které padly během koaličních jednání v posledních týdnech, se objevilo například také navýšení poplatku u lékaře z 30 na 50 korun, platba za den v nemocnici až 200 korun a za návštěvu specialisty bez doporučení praktika 200 korun, nyní se platí 30 korun. Mluvilo se i o zpoplatnění neakutní dopravy sanitou pěti korunami za ujetý kilometr, nyní pacienti neplatí nic. Politici se však na takovémto navýšení poplatků neshodli.
    

Vedle změn v regulačních poplatcích přináší novela změnu pro pacienty v tom, že ruší zákaz připlácení na lepší péči. Aktuálně se pro pacienty ale nic nezmění. Nejprve totiž bude nutné vymezit standard hrazený z veřejného zdravotního pojištění a nadstandard, na který se bude moci pacient připojistit, případně zaplatí hotově. Novela rovněž umožní slučování zdravotních pojišťoven a dá jim větší zodpovědnost.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …