Nová odhalení o Vítu Bártovi: Divné peníze pro VV

07.04.2011 6:53

AKTUALIZOVÁNO Další pokračování v aférách Věcí veřejných možná poskytla Mladá fronta Dnes (MfD). Ta totiž získala smlouvu mezi Bártovou firmou ABL a stavební společností Navatyp . Podle ní vyplývá, že ABL inkasovala za 19 dní práce. 8,8 milionu korun. Podle MfD by tak mohlo jít o skryté financování politické strany. S financováním VV se pak překrývá i kauza Jaroslava Škárky. Ten v rozhovoru pro MfD mimo jiné naznačil, že ho Bárta držel pod krkem, neboť podepsal s Bártou bianko směnku na deset miliónů korun.

Nová odhalení o Vítu Bártovi: Divné peníze pro VV

Smlouvu mezi bezpečnostní agenturou ABL, jejímž majitelem byl tehdy ministr dopravy Vít Bárta (VV), a stavební firmou Navatyp o provedení bezpečnostní analýzy zařizoval v květnu 2009  ekonom VV Radim Vysloužil.    

Deník upozorňuje na několik neobvyklých okolností ve smluvním vztahu mezi ABL a stavební společností, která byla známá tím, že úzce spolupracovala s hlavním městem Praha nebo tím, že některým politikům pražské ODS zajistila mimořádně výhodné byty ve Špindlerově Mlýně.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Čtěte také:
Respekt lže. Peníze jsem nedostal. Vše jsem si vymyslel, tvrdí Škárka 

Bárta vrací Škárkovi úder: Byla to jen půjčka a ne první  

Nezajímavější je asi fakt, že zakázku nezařizoval nikdo z dodavatelské ani odběratelské firmy. Smlouvu mezi dvěma firmami zařizoval stranický ekonom Radim Vysloužil, který byl v té době finančním manažerem VV. Byl mimo jiné zodpovědný za shánění sponzorů. „Angažmá ekonoma VV naznačuje možnou souvislost s financováním strany," píše MfD. Deníku se ale k tomu Vysloužil prý odmítl vyjádřit.


Napište přímo Radimu Vysloužilovi:


Podle uzavřené smlouvy měla ABL provést od 14. května do 1. června 2009 bezpečnostní analýzu dvanácti objektů Navatypu. Za to měla dostat 8,8 milionu korun.

...smlouvu je třeba alespoň formálně naplnit     

Deník také připomíná, že předmět plnění smlouvy u podobných poradenských a konzultačních činností je vždy velmi problematický hlavně kvůli daňovým úřadům. Asi proto Bártův advokát Marek Ulman doprovodil podpis smlouvy poznámkou, kde vyzval představenstvo ABL "aby po doplnění smlouvy panem Vysloužilem smlouvu podepsali a zároveň panu Vítu Bártovi pravidelně připomínali, že smlouvu je rovněž třeba alespoň formálně naplnit vytvořením auditů a předávacích protokolů".

OBRAZEM Emotivní Bárta
OBRAZEM Tajná schůzka u Bárty

MfD také připomíná, že ABl, přestože nefiguruje na seznamu dárců VV, podporovala stranu tak, že investovala do inzerce ve stranickém časopise Pražan. V červenci pak ABL přiznala, že v tomto časopise utratila jen za čtyři inzeráty 12,3 milionů korun.

Podrobněji:
Škárka předal důkazy zastupitelství. I údajné peníze od Bárty
Celé prohlášení Jaroslava Škárky 

V odpoledních hodinách se ke zveřejněným informacím vyjádřil stávající šéf ABL Matěj Bárta. „Zakázka, o které se píše, byla v hodnotě pěti milionů a pracovalo se na ní půl roku. To si myslím, že je přiměřené. Na zakázku máme i zálohovou fakturu," prohlásil bratr ministra dopravy a faktického šéfa Věcí veřejných.

Jeho slova potvrzoval v sídle Víta Bárty i šéf developerské společnosti Prominecon, což je přejmenovaný Navatyp, Petr Kuchár. Podle něj nemá společnost zapotřebí sponzorovat politické strany a také tak nečiní. Ani Matěj Bárta, ani Kuchár však žádné dotazy v této věci ze strany novinářů nepřipustili.

Dále čtěte:

Škárka: Směnkou mne Bárta držel po krkem

S financováním strany je ale svázaná i kauza Jaroslava Škárky, dnes již bývalého člena a místopředsedy VV. Škárka se v posledních dnech proslavil tím, že řekl  týdeníku Respekt, že měl inkasovat peníze za loajalitu vůči Věcem veřejným. Později svá tvrzení označil za mystifikaci, avšak v zápětí je opět změnil a v úterním rozhovoru pro MfD uvedl, že od září za svou loajalitu pobíral měsíčně 55 tisíc korun. Minulý týden prý také dostal 170 tisíc přímo od ministra dopravy Víta Bárty.

Škárka následně skončil ve Věcech veřejných. Rozhodla o tom v úterý večer stranická rada. Ve středu pak Škárka o činnosti Víta Bárty prý předal důkazy Městskému státnímu zastupitelství v Praze.

Škárka pro MfD řekl, že většinu kauz řídil přímo právě Bárta. Bezpečnostní agentura ABL, kterou vlastní rodina ministra dopravy Víta Bárty, sledovala podle Škárky v roce 2006 bývalé starosty Prahy 1 za ODS Petra Hejmu a Filipa Dvořáka. Škárka tuto informaci uvedl taktéž v rozhovoru pro MfD, ktreý deník zveřejnil dnes.

Mám osobní zkušenost. Byl jsem také v terénu

Škárka potvrdil, že ABL měla skutečně přístup do policejních databází. Sám Škárka, který v posledních dnech poukazuje na podivné praktiky strany, se podle svých slov sledování i účastnil. "Byl jsem v terénu. Chodil jsem na schůzky s politiky a měl na sobě záznamové zařízení," popsal. Měl prý za úkol zmapovat jejich prohřešky a korupci a dostat to pak na veřejnost. Odhalili tak prý třeba podvody s prodejem půdních bytů. 

"Většinu kauz řídil přímo Vít Bárta. Vždycky jsme se sešli já nebo někdo další z Věcí veřejných a někdo z detektivní divize ABL a koordinovali jsme postup," prozradil MfD Škárka. Jako důkazy má výsledky prověrek, záznamy ze sledování a maily, které se v rámci této skupiny vyměňovaly, i od Bárty.

Bianko směnku měli podepsanou i Dobeš a Klasnová 

Škárka se také svěřil s tím, že od loňského srpna prý nemohl nic dělat, a nemohl se nijak bránit, neboť byl vázán bianko směnkou na 10 milionů korun. „Nemohl jsem z toho vztahu vystoupit, protože jsem měl podepsanou bianko směnku na deset milionů korun, kterou jsem podepsal v roce 2004, když jsem kandidoval na starostu Prahy 1. Tuto směnku měl podepsanou i (ministr školství) Josef Dobeš a Kateřina Klasnová," dodal Škárka a zdůraznil, že teprve loni v srpnu se mu podařilo ukončit platnost zmiňované směnky.

Ta navíc byla podmíněna tím, že pokud by vystoupil ze strany, musel by se vzdát zastupitelského mandátu. Loni skončil Škárkův mandát v Praze 1, platnost směnky byla tedy podle Škárky ukončena.

Kauza Škárka:

  • Respekt: Za článkem si stojíme. Škárka o úplatcích mluvil na třech schůzkách
  • Babák: Škárka se spojil s kmotry z ODS a chce tak stranu rozložit
  • Redaktor Respektu: Měl jsem se Škárkou čtvrtou schůzku. Věděl, že to otiskneme
  • Paggio z VV: Radši obětujme Humla. Já Škárkovi věřím
  • Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: olb

    migrační pakt

    Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

    10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

    „Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …