Klaus z Chile: Nejsou tam bezdomovci a v Senátu jsou výrazně nalevo

07.04.2011 9:06

Zápisky z cest prezidenta Václava Klause jsou pozorováním a popsáním místních zvyků, kultury, či politického zřízení té, či oné země. Nejinak tomu je i u Chile. Klaus si zde například všiml, že v této zemi nejsou žádní bezdomovci.

Klaus z Chile: Nejsou tam bezdomovci a v Senátu jsou výrazně nalevo

„Jedna věc je téměř symbolická. V Chile nejsou žádní bezdomovci. Nejsou tu ani žádné budovy poničené lidovou tvořivostí samozvaných umělců - graffiti, které tak hyzdí naši zemi. Ukazuje se, že tyto dvě věci nejsou produktem chudoby, ale bohatství, nejsou kvůli svobodě, ale kvůli permisivní společnosti, ztrácející jakýkoli řád, resp. úctu k němu. V Chile tato fáze postmoderní společnosti ještě nenastala," popsal Klaus své překvapení.

Asi nejzajímavější ale podle něj byl návštěva v chilském senátu. „Jeho předseda a místopředseda jsou výrazně nalevo - jeden více v hávu zeleném, druhý v červeném. Začali velmi rezolutně, že jsou v opozici a že jsou pro pokrok. Říkal jsem, že jsem čtyřicet let svého života prožil v „nejpokrokovějším" systému světa, ale že to dobré vůbec nebylo," zmínil k tomu prezident.

Předseda i místopředseda senátu prý otevřeně hovořili o Allendeho režimu z počátku sedmdesátých let. V podstatě ho chválili, ale od té doby už je - podle nich - v Chile všechno špatně.

„Hlavně nerovnost příjmů a bohatství prý v zemi stále narůstá. Jeden z nich mi říkal, že dnešní vládcové všechny Chilany posadili do výtahu, který je měl vézt nahoru, ale ukázalo se, že je to několik výtahů, jedoucích různou rychlostí. Namítal jsem, že jsou režimy a systémy, kde se výtah vůbec nehne z přízemí, nebo dokonce jede do suterénu. Debata to byla moc pěkná, škoda, že se u nás už mnoho let nevede," zakončil Klaus.

Nakonec zmínil, že v Antofagastě se setká s guvernérem provincie a potom se jeho delegace vydá na 150 km dlouhou cestu autem k mezinárodní vědecké  základně Evropské vesmírné observatoře, na jejíž aktivitě se podílí i Česká republika.  

„Nachází se v pouštní oblasti ve výšce 2 600 metrů nad mořem a díky mimořádnému suchu je jednou z nejmodernějších na světě. Pozorovali jsme tam západ slunce a noční oblohu," dodal v zápiscích Klaus. Úryvky zveřejnil deník Právo.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…