Církve již jmenovaly členy komise pro jednání se státem

07.04.2011 10:51

Církve a náboženské společnosti jmenovaly 12 členů vyjednávací skupiny, která bude s vládní komisí hledat shodu v otázce majetkoprávního vyrovnání. Zasedne v ní pět zástupců České biskupské konference, dva představitelé za mužské a ženské řehole, čtyři zástupci Ekumenické rady církví a jeden člověk za Federaci židovských obcí v ČR. Uvedla to ČTK.

Církve již jmenovaly členy komise pro jednání se státem

Jako pozorovatel se jednání bude účastnit papežský nuncius Diego Causero. ČTK to v rozhovoru k prvnímu výročí svého nástupu do funkce řekl pražský arcibiskup Dominik Duka. 
    

Papež Benedikt XVI. Duku jmenoval novým českým primasem loni 13. února, oficiálně byl Duka uveden do úřadu 10. dubna 2010. 
    

Vláda jmenovala svých sedm vyjednavačů 17. března. Komisi tvoří ministr kultury Jiří Besser (TOP 09), ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS), místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV), poslanec Michal Babák (VV), Marek Benda (ODS) a kancléř prezidenta Jiří Weigl.
    

Podle lednového vyjádření Bessera by mělo jednání s církvemi začít někdy na jaře, žádný konkrétní termín ale zatím není známý. Jasné nejsou ani tematické obrysy jednání. Kromě majetkového vypořádání by ale komise měla začít rozuzlovat i česko-vatikánskou smlouvu, jež stále zůstává nedořešená. .

"Jak dalece se bude nově vyjednaný koncept narovnání odlišovat od toho, který byl použit při dohodě mezi státem a církvemi v roce 2008, je nyní obtížné předvídat," dodal k tomu Duka.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …