Ve Škárkově plzeňském regionu odcházejí členové VV

07.04.2011 19:11

Podporujeme Víta Bártu. To je slyšet z regionálních organizací Věcí veřejných po včerejším startu aféry ohledně uplácení a nekalých praktik ve vedení strany. Přestože v některých místech se mezi „véčkaři" šíří špatná nálada a frustrace, jejich postoje jsou celkem pevné.

Ve Škárkově plzeňském regionu odcházejí členové VV

Regionální organizace Věcí veřejných velice často stojí za svým faktickým celorepublikovým předsedou a ministrem dopravy Vítem Bártou. I po tom, co byla zveřejněna podezření, že uplácel členy vedení strany či sbíral usvědčující informace na pražské starosty.


Podpora Bárty je nezměrná

Otevřeně se za Víta Bártu a vedení strany postavili šéfové klubů v Pardubicích, Liberci, Domažlicích, Ostravě - Porubě a Hulíně. „Strašně nás to poškozuje v naší práci pro region. Nyní tu VV bojují proti rušení regionálních tratí a to nám hází klacky pod nohy. Kdo za tím vším stojí, nyní neřešíme, jsme zavaleni regionálními záležitostmi. Každopádně odsuzujeme názorové veletoče pana Škárky a nemáme důvod nevěřit prohlášením vedení strany," řekl ParlamentnímListům.cz pardubický Milan Drobný.

Šéf klubu města Hulín ve Zlínském kraji Jan Franěk míní: „Pan Škarka neví, co říká, protože pořád mění názor. Nepůsobí na mě důvěryhodně. Měl by si ujasnit, co vůbec chce. My jsme nominovali Víta Bártu na post předsedy Věcí veřejných a současný vývoj situace nás v tom nezviklá."

„Je to reakce, která vyvolá další reakci. Nemám k tomu dostatek informací, abych mohl něco soudit, byť jsem jeho včerejší emotivní projev, kde říkal, že jde o půjčky, viděl," říká Pavel Pivoňka, předseda klubu v příhraničních Domažlicích a doplňuje, že stojí za Vítem Bártou, protože je to správný člověk, na správném místě.

V Moravskoslezském kraji vyčkávají

Mezi poslance, o kterých například Hospodářské noviny spekulují jako o páté koloně v řadách VV, patří i šéfka klubu Kristýna Kočí. U té měl premiér Nečas dokonce sondovat, kolik lidí se mezi poslanci nejmenší vládní strany postaví proti Bártovi a podpoří další fungování kabinetu. V jejím, tedy Moravskoslezském, kraji se šéfové jednotlivých místních klubů vyjadřují zdrženlivě.

Frýdecký Jaromír Holub ParlamentnímListům.cz sdělil, že se jeho klub sejde příští středu. „Nevrhá to dobré světlo na VV. Každopádně ale odmítáme spekulace o tom, že by naše poslankyně Kristýna Kočí patřila k poslancům, co mají podržet koalici. Osobně jsem s ní hovořil a popřela to," uvedl Holub. Jaroslav Schmauss, který vede VV v Karviné, chce mimochodem stejně jako senátor ODS Přemysl Sobotka vyčkat 48 hodin, během nichž by vedení vše mělo vysvětlit. "S lidmi od nás jsme se shodli, že nás to poškozuje," řekl ParlamentnímListům.cz.

Padni komu padni

„Chci vyzvat ostatní kluby v Olomouckém kraji, aby se naše poslankyně, tedy Lenka Andrýsová a Dagmar Navrátilová, zasadily o řádné prošetření té kauzy. Chceme vědět, jak to bylo. Už nás to také znepokojuje. A bude jedno, jestli pan Škarka nebo pan Bárta. Padni, komu padni. Chceme to vědět, protože jinak budeme zvažovat další působení. Žádné zametání pod koberec. Lidi tady pracují a nahoře se něco peče. Chceme vědět, o co jde," sděluje učitel základní školy a předseda prostějovského klubu Martin Kovář. Také dodal, že ještě kandidáta na šéfa strany nenavrhli.

V Plzni úbytek deset procent

„Vzhledem k tomu, že pana Škárku, jako představitele plzeňského regionu znám i po osobní stránce, jsem přesvědčen, že říká pravdu. Má frustrace, ale i dalších členů, s nimiž jsem telefonoval, je v tuto chvíli značná a jistě to bude znamenat oslabení preferencí. Nicméně na to, abych spekuloval o existenci strany nebo jejím konci ve vládě, jsem ještě politický elév. Někteří členové však skončili již před touto kauzou, protože u nás bylo významné datum posledního března, kdy se měly platit členské příspěvky. Tehdy jsme zaznamenali první úbytek členské základny a předpokládám, že to tak bude pokračovat. Odpadlo jich zhruba deset procent," říká předseda klubu Věcí veřejných v Plzni Jiří Krátký.

Zrovna svolává členy na pondělní jednání. Jako šéfa strany ještě nikoho nenominovali, protože nebyli usnášeníschopní. Nicméně zazněla jména Víta Bárty a Jaroslava Škárky, takže hlavních aktérů současných afér. „Nevěděl bych, pro koho zvednout ruku, protože Škárka zdůraznil, že nominaci nepřijme a bude podporovat volbu Bárty. A mediálně je neúnosné, aby bylo stále propíráno, že je faktický vůdcem. Proto bychom asi byli pro Bártu," vysvětluje Krátký.

Nejistota ve Středních Čechách

Se středočeskými poslanci se v nejbližších dnech chce sejít šéf kolínské buňky VV Martin Krumich. "Musíme to vše probrat, informace médií jsou strašně zkreslené. Chceme se bavit i o tom, jak by měl fungovat poslanecký klub strany," řekl bez dalších podrobností ParlamentnímListům.cz.

„Pokud VV ustojí současný nákup poslanců, ustojí už v budoucnu jako strana všechno. Co nás nezabije, to nás posílí. Moc se mi nelíbí věci, které nyní vyplouvají na povrch, vypadá to, že jde o upozadění miliardových kauz jiných stran. S vedením strany jsem o současné situaci hovořila, s tím problém nemáme," dodává Marta Frýbertová z Příbrami.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek, Jan Rychetský

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …