Po dětech, co vám kradou višně, nestřílíte, nabádal soudce u Jílkové

07.04.2011 23:15

Čtvrteční pořad Máte slovo Michaely Jílkové se nesl v právnickém duchu. Mají větší práva oběti nebo pachatelé trestných činů? V Česku je to mnohdy na hraně.

Po dětech, co vám kradou višně, nestřílíte, nabádal soudce u Jílkové

"Tady se napadaný, kterého pachatel škrtil, bránil, třikrát ho bodnul, než povolil sevření. Bránil svoje dítě a teď na 10 let sedí," hřímal politický aktivista John Bok ze sdružení Šalamoun.

"To já samozřejmě chápu sebeobranu," reagoval soudce Libor Vávra. "Když jsem ohrožen, střílím, bodám, sekám a že budu stíhán, na to nemyslím. Ale zákon říká jedno - bránit se přiměřeně, tedy když mi děti kradou višně na zahradě, nestřílím po nich."

Nutná obrana tedy podle soudce není ani střílet po pachateli, který odjíždí, jak to učinil myslivec Karel Bašta. Toho šestkrát vykradli a pošesté pachatele zastihl, střelil na jejich odjíždějící auto a trefil se jedné pachatelce do oka. Ta tak přišla o zrak, Bašta byl odsouzen, ale prezident Václav Klaus mu udělil milost.

Psali jsme o Karlu Baštovi:

Postřelil zloděje, dostal milost. Nyní promluvil o hrůze a kriminálu

Nejsem přeci vrah, kaje se střelec myslivec


"Nutná obrana nebo krajní nouze, to bych bral v případě, kdy by stál pachatel přímo proti němu, ale jestliže střílí na ujíždějícího pachatele, tak to beru jako pokus vraždy," sdělil svůj názor vyšetřovatel Jiří Markovič, proslulý zejména tím, že dopadl tzv. "spartakiádního vraha".

Podle Miroslava Bolce, který strávil přes deset let ve Spojených státech amerických, bychom se měli od Američanů leccos přiučit. "Tam nikdo nemá co dělat na vašem pozemku," podotkl.

Ve vazbě máme nejvíc lidí v Evropě

Řeč byla rovněž o právech zadržených podezřelých. Zejména kauza zmizení Aničky Janatkové a následná sebevražda podezřelého Otakara T. tuto diskusi znovu rozjitřila.

Otakara T. vypátrali policisté jen týden poté, co Anička zmizela, kvůli nepřímým důkazům na něj ale soudce neuvalil vazbu. "Jestliže soudce nevezme osobu do vazby, tak se státní zástupce nemůže obrátit na vyšší instanci k přezkumu, což je podle mě závažná chyba," reagovala někdejší Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká.

Psali jsme o pohřešované Aničce:

Pátrání po Aničce pokračuje i v listopadu. Stále bezvýsledně

Nalezené tělo patřilo Aničce, potvrdila expertiza

Našlo se tělo Aničky. Smí to tak média napsat?

"Jestliže byl v minulosti trestaný, proč ho nezadrželi hned?" ptal se Bolec. Soudce Vávra s klidem odpovídal: "My máme v Česku mnoho lidí ve vazbě, daleko víc než v ostatních státech Evropy. To stojí peníze." Zadržovat bez důkazů navíc nelze.

Psi najdou tělo i v benzinu čtyři metry pod zemí

Diskutující rovněž vyjádřili pochybnosti nad prací policie, která po Aničce bezvýsledně pátrala téměř půl roku, než zvěř a povětrnostní podmínky odkryly její ostatky. Nasazeni byli špičkoví psi i technika. Moderátorka podotkla: "Když jsem hovořila s kynologem, panem Nedvědem, tvrdil, že psi nemají problém najít tělo v igelitu, najdou ho i v benzinu a až čtyři metry pod zemí. Ostatky byly zakopány jen metr, jak to, že je psi neobjevili?" Žádný z pozvaných vyšetřovatelů neuměl odpovědět.

Stejně bezradní byli i v diskusi, kterak zabránit zadrženým v sebevraždě. Podle Boka by měly být do cel instalovány bezpečnostní kamery. Soudce nesouhlasil. Stejně tak Vesecká tvrdila, že je to veliký zásah do soukromí člověka. "Když se někdo chce zabít, můžete u něj pořád sedět a stejně to nějak provede," shrnul Vávra.

Více o pořadu Máte slovo:

Hušák exceloval u Jílkové. Odnesli to Dobeš a spol.

Jílkovou ovládly vozíčky a berle. Zdravotně postižení proti vládě 

Vláda dělá reformu z blbosti. Senior Zeman ohrožoval Jílkovou holí 

Romové vpřed, extremisty nechceme. John byl u Jílkové navíc 

Svinstvo! Styďte se, zbabělci, křičela u Jílkové samoživitelka na ministra 

Heger u Jílkové: Půjdu po korupci, i kdyby mi to zlomilo vaz 

U Jílkové jako na tržišti: Doktoři nepoděkovali a křičeli 

Šlendrián úředníků u Jílkové. Občan Drábek kýval, řešil a sliboval

Léčba prostaty robotem? Holt ne pro každého, padlo u Jílkové 

John u Jílkové: Policie zpružní. Zatočíme se spáči a lenochy 

Bártův očistec u Jílkové: Křik a nepříjemné narážky


Foto: ceskatelevize.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…