Šéfovat transplantační chirurgii IKEM bude Froněk. Vyhrál řízení

08.04.2011 12:49

Novým šéfem kliniky transplantační chirurgie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) bude chirurg Jiří Froněk. Informoval o tom Český rozhlas i ČTK. Froněk doposud pracuje ve Velké Británii. Spolu s Froňkem se o křeslo ve vedení utkal stávající přednosta Miloš Adamec.

Šéfovat transplantační chirurgii IKEM bude Froněk. Vyhrál řízení

Porota, ve které zasedli členové transplantační a chirurgické společnosti, zástupci IKEM, České lékařské komory a ministerstva zdravotnictví vybrala Froňka hned z několika důvodů.

„Jak po stránce odborné, tak po stránce manažerské byl lepší pan doktor Froněk," vysvětlil pro rozhlas ředitel pražského IKEM Jan Malý.

Proč ale klinika musela vyhlásit výběrové řízení?  „Někteří naši odborníci byli přijati na základě jmenování, a to již například před šestnácti léty. Rekonkurzy prošli například profesor Pirk a další naši špičkoví odborníci," řekl Malý s tím, že profesor Adamec byl do své funkce původně jmenován.

Navíc podle ředitele Malého měla transplantační klinika, která se soustředí hlavně na operace ledvin, jater, břišní a cévní chirurgii, nemalé problémy. Špatné bylo podle něj hlavně hospodaření Adamcovy kliniky.

Lékaři nenahlašovali pojišťovnám výkony

„Také se prý stávalo, že lékaři z Adamcova týmu často nenahlašovali své výkony a vyúčtování pro pojišťovny pak bylo nevýhodné," zmínil dále Malý.

Finanční problémy ale Adamec odmítá. „Chirurgický obor a zvlášť transplantační chirurgie je strašně náročný finančně. A my, protože chceme dělat i nové projekty, jako je třeba transplantace střeva, tak se některé operace prodražují. Ale stanovili jsme limity a v podstatě poslední rok nejsou na naší klinice ekonomické problémy," zdůraznil pak Adamec.

„O tom, že profesor Adamec je vynikající odborník, že zavedl v České republice transplantace slinivky břišní a v kombinaci s ledvinou, není vůbec pochyb. Ale pravda je také to, že dnes by měl být přednosta špičkový odborník, ale z pohledu ředitele by hlavně mě být dobrý ekonom a dobrý manažer. Tam ta manažerská práce nebyla tak plně v pořádku," konstatoval ale pro rozhlas Malý.

Vedení IKEM  výběrové řízení vyhlásilo už loni, teprve ale teď ji uzavřelo. Důvodem byla  kauza údajného plagiátorství Froňka. Měl prý opsat část své disertační práce. Před několika týdny ale odborná komise Univerzity Palackého v Olomouci, kde Froněk disertaci v roce 2004 obhájil, rozhodla, že lékař získal svůj akademický titul oprávněně.

Adamenc musí Froňka zaučit transplantovat játra a slinivku břišní

Pražský státní IKEM má roční obrat více než tři miliardy korun a právě transplantační chirurgie patří k jedněm z velmi drahých oborů. Klinika přitom provede v Česku ročně více než polovinu z celkového počtu transplantací.

Adamec prý na klinice ale tak jako  tak zůstane. Alespoň do doby´, než Froňka naučí svému "řemeslu." „Za prvé bych musel pana doktora Froňka naučit transplantovat játra a slinivku břišní, protože to nikdy nedělal, takže kvůli pacientům bych chvíli zůstal, abych to tým naučil. Pak by se vědělo," poznamenal k tomu pro rádio Adamec.

Froněk by mohl na kliniku podle Radiožurnálu nastoupit do několika měsíců, až by ukončil pracovní poměr v Londýně. Do té doby by kliniku vedl kardiochirurg Jan Pirk.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…