Schwarzenberg: S pomocí Boží vláda vydrží

08.04.2011 20:46

Vláda potřebuje podporu a s pomocí Boží ji získá. Prohlásil to pro ParlamentniListy.cz ministr zahraničí a předseda koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle něj současná krize ve Věcech veřejných konečně ukáže, jako podporu vláda má.

Schwarzenberg: S pomocí Boží vláda vydrží

"Beru na vědomí, že ministr dopravy Vít Bárta odstoupil. Jsem zvědav, co bude dále," reagoval ministr na dotaz reakce. Stejně tak vzal Schwarzenberg na vědomí i slib premiéra Petra Nečase, že chystá rekonstrukci vlády.

„Je to pravomocí premiéra, navrhovat panu prezidentovi personální obsazení vlády a samozřejmě pan premiér musí vycházet z koaličních dohod, čili jsem zvědav, jaké budou jeho konkrétní návrhy," dodal.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Nejsem prorok, do duší nevidím

Současnou koalici tří stran ministr zatím nepohřbívá. „Uvidíme, kolik poslanců bude podporovat tuto vládu, já nejsem prorokem a ani nevidím do duší koaličních partnerů a tudíž to těžko mohu odhadnout," konstatoval ministr.

Pro základ koaličního vládnutí pak vidí stabilitu ODS a TOP 09. „Mohu jen říci, že ODSka a my jsme poměrně ve stabilizované formě, může-li být v České republice vůbec něco stabilní, tak to prozatím tyto dvě strany jsou. Tak to je hezké. A teď vláda, jak je známo, potřebuje podporu a s pomocí Boží jí dostaneme. Víc v tomto okamžiku nemohu říct," uzavřel Schwarzenberg .

Nečas pro trojkoalici, Štěch pro nové volby

Premiér Petr Nečas (ODS) ve svém prohlášení, v němž oznámil, že přijal Bártovu demisi, uvedl, že počítá i přes rekonstrukci vlády počítá se spoluprací všech tří koaličních stran. „Na základě působení všech ministrů vlády od 13. července loňského roku je v tuto chvíli zjevné, že někteří z nich na své úkoly nestačí. A proto mohu jednoznačně říci, že ještě v průběhu jara budou provedeny další personální změny ve vládě, samozřejmě po projednání a po pokusu nalezení shody s představiteli všech tří koaličních stran," řekl Nečas doslova.

Ovšem že to vláda v trojkoaliční podobě nebude mít lehké je jasné. Hlasovat o důvěře vládě chce KSČM a a tato myšlenka už není cizí ani ČSSD. Že by vláda měla požádat o vyslovení důvěry si myslí i senátor sociálních demokratů Milan Štěch dokonce uvažuje o legitimitě předčasných voleb.

„Pokud by skutečně byla hlavním cílem vlády dobrá správa státu a věcí veřejných, musela by občany znovu požádat o vyjádření důvěry a podpory. V politicky kultivované demokratické zemi by to vláda vnímala jako svou povinnost, pokud by se dostala do obdobné situace," myslí si Štěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…