Krach jednání koalice. Nečas navrhne Klausovi i odchod Johna a Dobeše

08.04.2011 22:27

AKTUALIZOVÁNO Věci veřejné opustily předčasně dnešní večerní jednání koaliční devítky. Požadavek premiéra Petra Nečase (ODS) na odchod ministrů za VV Josefa Dobeše a Radka Johna z vlády byl pro ně nepřijatelný.

Krach jednání koalice. Nečas navrhne Klausovi i odchod Johna a Dobeše

„Vzhledem k fungování této vlády považuji za nepřijatelné, aby lidé, kteří jsou spjati ať už přímo nebo nepřímo s firmou ABL či dalšími soukromými bezpečnostními službami, zastávali ve vládě, jejímž jsem předsedou, pozice ať už ústavních činitelů nebo představitelů státní správy," prohlásil po jednání Petr Nečas.

Věci veřejné svolaly po odchodu z K9 krizové jednání svého vedení v bytě Víta Bárty na pražském Klárově. Podle místopředsedkyně strany Karolíny Peake by však v pátek večer žádné zásadní rozhodnutí padnout nemělo. Jako nově zvolená předsedkyně poslaneckého klubu svolá v příštích dnech jeho jednání.

Podle informací ParlamentníchListů.cz má případná koalice ODS a TOP 09 bez Věcí veřejných podporu až pěti "odpadlých" poslanců VV, což stále nestačí pro získání nadpoloviční většiny ve sněmovně.

Čtěte:
U Bárty se jedná, zradilo ho až pět poslanců

Véčka spjatá s ABL- ven!

Podle premiéra je naprosto jednoznačné, že vedle Víta Bárty, navrhne prezidentovi odchod i ministra Radka Johna a ministra Josefa Dobeše.
„A samozřejmě v rámci resortu i odchod náměstků, kteří jsou spjati s těmito záležitostmi", dodal Nečas a zdůraznil, že v těchto krocích má podporu nejen ODS, ale i TOP 09.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV
Tluchoř Johnovi: Rezignujte, držte se svého manuálu
Bárta stále ministrem? Klaus jeho demisi dořeší v pondělí
Bárta očistí své jméno a vrátí se do funkce, předpokládá Peake

Nečasova slova potvrdil i předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Nemůžeme býti vládou protikorupční odpovědnosti a nadále sdílet vládu se stranou, která budí velké pochyby. Takže jsem velice rád, že pan premiér se ujal tohoto úkolu a bude navrhovat panu prezidentovi odvolání řečených ministrů," řekl Schwarzenberg doslova.

Koaliční smlouva nekončí

Koaliční smlouva podle Nečase trvá i přes výzvu, aby zmínění představitelé VV odešli z vlády a státní správy. Důležitý je podle premiéra program. "Je skutečností, že představitelé Věcí veřejných odešli z dnešního jednání. Odešli nespokojeni, to ano, to nepopírám. Na druhou stranu neoznámili vystoupení z vládního koaličního projektu," dodal Nečas.

Stanoviska k pátečnímu jednání K9:
Premiér Nečas: Prezidentovi navrhnu odchod ministrů dopravy, vnitra a školství
Peake (VV): Požadavek premiéra je pro nás nepřijatelný
Sobotka (ČSSD): Díky skandálům VV by měla vláda znovu požádat o důvěru

Zástupci Věcí veřejných se netají nespokojeností s posledním vývojem.
„Ministr Bárta se zachoval správně a velmi mě mrzí a zklamalo, že toho naši partneři zneužili a takto tlačí na VV, v době, kdy naše strana řeší interní problémy," řekl Právu místopředseda poslaneckého klubu véček Viktor Paggio. „Jakékoli odstupování předsedy VV Radka Johna nepřipadá v úvahu," dodal.

"Nedokážu říci, jak se věci budou vyvíjet. Každopádně mi to potvrdilo to, že jsem prozřela pět minut po dvanácté. Celé to bylo připravované, pro některé lidi jsme byli nepohodlní," uvedla místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová.

Nečas zneužil situace, zuří Věci veřejné 

Prohlášení a požadavky koaličních partnerů za naprosto neakceptovatelné označil poslanec Věcí veřejných Michal Babák. Pro ParlamentníListy.cz uvedl, že je zjevné, že za útoky proti VV stály podnikatelské lobby úzce napojené na politiky ODS. "Pravděpodobně jedna část ODS velmi razantně zatlačila na premiéra, který se nechal vyhecovat k uvedeným závěrům," řekl Babák.

"Já jako Michal Babák považuji za naprosto neakceptovatelné požadavky pana premiéra a plně stojím za ministry Johnem a Dobešem. Myslím si, že pan premiér zneužil situace a mám pocit, že je to stavěno velmi radikálně. Pan premiér by měl uvažovat v souvislostech například pana ministra Vondry a firmy ProMopro," dodal poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…