Agentura ABL podala trestní oznámení na novináře Kmentu

08.04.2011 21:49

Firma ABL se rozhodla podat trestní oznámení na redaktory Mladé fronty Dnes (MfD) Jaroslava Kmentu a Václava Dolejšího pro pomluvu v souvislosti s informacemi, že ABL sledovala lobbistu Marka Dalíka v době, kdy působil jako poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS). ČTK to sdělili zástupci společnosti ABL. Odmítli také tvrzení, že firma je sponzorem strany Věci veřejných.

Agentura ABL podala trestní oznámení na novináře Kmentu

MfD v pátek napsala, že bývalý majitel ABL a současný neformální šéf strany Věci veřejné Vít Bárta, který je bratrem generálního ředitele ABL Matěje Bárty, vstoupil do politiky, aby získal ekonomickou moc. Vyplývá to prý z jeho pětileté koncepce, kterou sepsal v roce 2008 a v níž také rozebral způsoby, jak propojit ekonomickou a politickou moc.

Tehdejší majitel bezpečnostní agentury ABL podle deníku plánoval mimo jiné koalici VV s ODS na pražském magistrátu. Vít Bárta v pátek oznámil rezignaci na post ve vládě kvůli aféře s údajným uplácením poslanců vlastní strany.

ABL sledovala Dalíka

List rovněž zveřejnil informace o sledování Dalíka, které prý prováděla ABL, či spekulace o tom, ve kterých resortech má Bárta významné vazby nebo kontakty. Vít Bárta od začátku svého politického působení zdůrazňoval, že mu nejde o byznys. Na důkaz toho prodal svůj podíl v ABL bratrovi.

"ABL se cítí významně poškozena dnešním vydáním MfD a konkrétně pokračující negativní kampaní redaktora Kmenty, který využívá společnost ABL jako nástroje k politizování současného postavení bývalého akcionáře ABL Víta Bárty," uvedl Matěj Bárta v prohlášení.

Žádné kontakty s politikou nemáme, tvrdí ABL

Firma se podle svých zástupců důrazně distancuje od spojování svých komerčních aktivit s politikou, nepodílí se podle nich na zakázkách ve veřejném sektoru vyjma těch, které získala před vstupem bývalého akcionáře společnosti Víta Bárty do politiky.

Vít Bárta nevykonává ve společnosti žádné aktivity a nemá na její chod žádný vliv, uvedli v prohlášení. Ve firmě podle nich nepůsobí více než rok. Uvedli také, že ABL nebyla a není sponzorem Věcí veřejných a nesponzoruje ani jiné politické strany.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Související:
Kmotře Kmento, jste žoldákem ODS? ptali se diváci novináře  
Bárta očistí své jméno a vrátí se do funkce, předpokládá Peake  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …