John děsil u Moravce Sobotku: Možná ABL ovládne i ČSSD, člověče

10.04.2011 13:55

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v ČT útočil na předsedu VV Radka Johna, že by měla být jeho strana zrušena. Je podle něho čistě podnikatelským projektem ovládaným firmou ABL. Na to reagoval John v nadsázce- bezpečnostní agentura by mohla brzy ovládnout i sociální demokracii Sobotky.

John děsil u Moravce Sobotku: Možná ABL ovládne i ČSSD, člověče

Pro mnohé rozežírání základních demokratických principů spojených se ztrátou legitimity reforem. Pro jiné výsledek zákulisního boje jednotlivých politických stran. Politická situace, která byla rozpoutána kolem Věcí veřejných, způsobila hlubokou vládní krizi.

Vyvolala také otázky, do jaké míry je politika v současné době zprivatizována, kdo tahá za pomyslné zákulisní nitky a případně jestli není celá kauza kolem spojení ABL s Věcmi veřejnými pouhou účelovou kauzou na odstranění opozičních rivalů.

Není možné, aby politická strana fungovala „po vzoru sicilského klanu, kdy kmotr jednou měsíčně vyplácí své věrné", zlobil se v Otázkách Václava Moravce Bohuslav Sobotka. Podle něho jsou Věci veřejné čistě podnikatelským projektem, který nemá na politické scéně co dělat a měl by být zrušen. Zdůrazňoval především údajně obrovský vliv bezpečnostní agentury ABL, jejímž předchozím vlastníkem byl nepsaný lídr VV Vít Bárta.

Věci veřejné podle Johna nejsou mafiánskou chobotnicí, která uchvátila celou Českou republiku. Zdůraznil, že ve vládě zbývá už pouze jeden člověk, který byl v ABL zaměstnán, a to ministr školství Josef Dobeš. Následně varoval ve vtipu útočícího Sobotku: "Možná ABL ovládne i ČSSD, člověče."


Český absurdistán
 

Absurdistán, tak vystihl politické události republiky šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. „Česká vláda je vláda bratrstva kočičí pracky. Kdo vlastně tu republiku řídí, kam až ty nitky sahají. Jestli to řídí finanční skupiny, tak pánbůh s námi," komentoval situaci dále Zavadil.

Českou vládu pak nazval jednotkou nedůvěryhodnosti. "Vláda nemá sílu na to, aby to dotáhla do konce. Vždyť nemá reformy ani v paragrafové podobě," uvedl Zavadil v ČT. 

Jeho kritice opanoval Schwarzenbrg známým vypočítáváním těžkých úkolů spojených s reformami. Zdůraznil, že je to práce velmi obšírná a „nedá se to během pár týdnů, musíme je uskutečnit během dvouleté vlády a myslím, že to máme šanci zvládnout. Je nutné položit úplně nové základy".

Plánované reformy však zatím skutečně fungují jen rétoricky.

Vládní krize je uprostřed

A ještě je prodraží vládní rozkol. Ten se může vléct i několik měsíců. Jestli skončí celá záležitost vládním patem, hlasováním o důvěře vládě, nikdo z přítomných otevřeně prorokovat nechtěl.

Podle předsedy nejsilnější strany v koalici Karla Schwarzenberga je vláda zhruba uprostřed krize, tzn. „ věci, které k tomu vedly jsou za námi, ministři jsou ještě pořád ministři. Také je ještě před námi rozhodnutí prezidenta republiky".

Dodal, že ani on neví, co se v příštích dnech bude dít a že i on sám byl překvapen některými informacemi, které se objevily v médiích. „To ví pánbůh, já nejsem prorok," komentoval případný vývoj sarkasticky.

Reformy, které mají ovlivnit obyvatele na desetiletí dopředu, tak stagnují. Hlavní díl viny je přisuzován Věcem veřejným a jejím propojením s bezpečnostní agenturou ABL.

VV uplatňují presumpci viny

„Pokud má být uplatně presumpce viny, pokud nic neprovedli. Věci veřejné nemají s ABL nic společného kromě toho, že je ABL sponzorovala," řekl předseda John.

Politolog Jan Švejnar řekl, že tato vláda spíše nemá morální právo vládnout." Je sice pěkné hovořit o reformách, ale samotný koncept široké podpory je zpochybněn. Jakákoliv podpora s pomocí přeběhlíků, je něco na co bude česká veřejnost reagovat negativně," řekl.

Dodal, že máme silnou vládu, ale místo reforem jeden skandál za druhým. "Očekávám přeskupení. Ale nevidíme do karet všem hráčům." S vypsáním nových voleb však nepočítá, "protože si to nebude nikdo z koalice ani přát".

Více z OVM:


Dále čtěte:


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…