Hrozba VV: Vládu nepodpoříme, když v ní bude Kalousek a spol.

10.04.2011 12:41

Pokud premiér a šéf ODS Petr Nečas nevyhoví požadavkům Věcí veřejných na odchod vybraných ministrů, jejich poslanci vládu ve sněmovně nepodpoří. Naznačil to předseda VV Radek John v televizní debatě.

Hrozba VV: Vládu nepodpoříme, když v ní bude Kalousek a spol.

Na jednání koaliční devítky chce jeho strana navrhnout náhradníky za své odcházející ministry, tedy ministra vnitra Johna, ministra školství Josefa Dobeše a ministra dopravy Víta Bártu. Trvá ale na tom, že mají odejít také ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) a ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). 

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nepředpokládá, že by se koaliční lídři setkali ještě před pondělní schůzkou Nečase s prezidentem Václavem Klausem. Premiér chce prezidentovi donést Bártovu demisi a oznámit i odchod Johna a Dobeše v pondělí. Spekuluje se ale o tom, že by se špičky ODS, TOP 09 a VV mohly sejít ještě před tím v pondělí ráno. 

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by vláda měla sněmovnu požádat o důvěru. Schwarzenberg to ale nepředpokládá. Podle něj se o to postará opozice, není vládě, aby o to žádala. "Ne, to není ústavní povinnost, tudíž to nepovažuji za správné," uvedl. 

Nečas se dnešní debaty nezúčastnil ze zdravotních důvodů, v uplynulém týdnu se potýkal s chřipkou. Čímž podle mluvčího ODS Tomáše Bartovského svoji neúčast omluvil. 

John v debatě hájil nezávislost Věcí veřejných na bezpečnostní agentuře ABL Bártovy rodiny. Ohradil se proti tomu, že všechny členy strany premiér s firmou spojuje. Bude proto podle něj těžké vybrat někoho nového do uvolněných pozic VV na ministerstvech. Věci veřejné podle něj nejsou chobotnicí, která uchvátila celou Českou republiku. Zdůraznil, že ve vládě zbývá už pouze jeden člověk, který byl v ABL zaměstnán, a to Dobeš. Odešli už všichni náměstci napojení na bezpečnostní agenturu, které Věci veřejné loni do funkcí uvedly.

Související: Nečas zastavil protiútok VV hned v počátku: Kšeftovat s ministry se nebude


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…