Kočí, Gazdík a Tluchoř místo Lotyšska zůstávají doma. Kvůli vládní krizi

10.04.2011 19:09

Krize ve vládní koalici má dopady nejen na vnitropolitickou situaci, ale i na českou diplomacii. Například na plánovanou cestu do Lotyšska kvůli ní pojede pouze torzo původně plánované sestavy.

Kočí, Gazdík a Tluchoř místo Lotyšska zůstávají doma. Kvůli vládní krizi

Vládní krize vyvolaná zejména obviněním odstupujícího šéfa dopravy Víta Bárty (VV) ovlivnila i složení delegace poslanců, kteří míří na pracovní cestu do Lotyšska.

Ač se jí měli původně zúčastnit i Kristýna Kočí z VV, Petr Tluchoř z ODS a  Petr Gazdík z TOP 09, kvůli koaliční krizi zůstanou podle serveru iDNES.cz v Česku. Skupinu politiků, která do pobaltské země míří, vede šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Gazdík se z cesty omluvil i kvůli tomu, že v pondělí zasedne klub TOP 09. "V této situaci jsem nemohl odjet," argumentoval.

Kočí: Nejsem ve VV. Proč bych jezdila?

Kočí zase svou absenci vysvětlila tím, že nechce odjet za stranu, jejíž členkou od pátku není. "Nepřišlo mi vhodné reprezentovat Věci veřejné, pakliže už nejsem jejich členkou, respektive byla jsem z nich vyloučena," uvedla.

Podle Němcové však částečná absence politiků cestu neohrozí. "Ta cesta se uskuteční, byla dojednána dlouho předtím, než nastaly turbulence na politické scéně," ujistila Němcová. 

Peníze za mlčení ve VV

 A to i přesto, že delegace bude hodně zeštíhlená. Zúčastní se jí totiž jen předseda klubu KSČM Pavel Kováčik, šéf klubu a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a  poslanec TOP 09 Václav Horáček. Občanskou demokracii bude zastupovat přímo Němcová, Věci veřejné budou bez zástupce.

Němcová žehlí: Jsme profesionálové

"Ale jsme političtí profesionálové, máme stranu, která se na naši návštěvu velmi pečlivě připravila," zdůraznila. "Myslím si, že i tak je to delegace, která má smysl, má přínos pro Českou republiku a je dobře, že tam letíme," doplnila Němcová.

V Lotyšsku se bude jednat třeba o energetické bezpečnosti nebo boji s krizí. Politici v Pobaltí zůstanou dva dny.

Více čtěte:

  • V ODS se na Nečase chystá "atentát"

  • Klaus pro PL.cz: Jsem překvapen. O odvolávání Johna a Dobeše řeč nebyla

  • Vládní krize vrcholí a objevil se Topolánek. Sešel se s Kočí

  •  Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

    11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

    Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…