Nečas nese na Hrad demisi Bárty. Navrhne odvolání dalších

11.04.2011 8:00

Premiér a šéf ODS Petr Nečas by měl v pondělí na Pražský hrad donést demisi ministra dopravy Víta Bárty. Oznámit tam hodlá i odchod dalších dvou ministrů VV - stranického předsedy Radka Johna a Josefa Dobeše.

Nečas nese na Hrad demisi Bárty. Navrhne odvolání dalších

Nečas své rozhodnutí vysvětlil tím, že nechce, aby ve vládě zůstávali lidé napojení na bezpečnostní agenturu Bártovy rodiny. Později dodal, že Johna by vyměnil stejně kvůli nespokojenosti s jeho prací. Během jara hodlá Nečas provést i další změny v kabinetu.

Hrad ani úřad vlády dosud neoznámily schůzku oficiálně. Premiér s prezidentem na ní zřejmě budou rozebírat i postoj VV k požadavkům kladeným většími vládními partnery.

VV: Pryč s Kalouskem, Vondrou a Fuksou

Věci veřejné totiž podmiňují další podporu kabinetu tím, že budou odvoláni také ministr financí a lídr TOP 09 Miroslav Kalousek, ministr obrany Alexandr Vondra a ministr zemědělství Ivan Fuksa (oba ODS). Vláda by tak mohla skončit necelý rok od svého vzniku bez toho, že realizovala slibované reformy.

John v neděli vyzval Nečase, aby svolal koaliční jednání, protože se v neděli neuskutečnilo. Je možné, že se špičky koalice sejdou ještě před Nečasovou cestou na Hrad.

Vláda by měla znovu získat důvěru

Opozice chce vyvolat ve Sněmovně hlasování o nedůvěře kabinetu, pokud vláda nepožádá o důvěru sama do pátku. Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga tak neučiní, premiér ale už 10. března oznámil, že chce s žádostí o důvěru spojit hlasování o důchodové reformě.

TOP 09 a ODS budou podle Schwarzenberga hledat širokou podporu u VV, nechtějí hledat přeběhlíky. Kdyby se jim to nepovedlo, východisko vidí šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v nových volbách. Takové řešení připustili i politici ODS.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…