Gazdík: Pokud nás podpoří poslanci přeběhlí z VV, bude to v pořádku

11.04.2011 10:41

Pokud budou Věci veřejné v opozici a vládu pak podpoří takzvaní přeběhlíci, pak je předseda sněmovního klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík nebude považovat za přeběhlíky v pravém slova smyslu. Jejich omluvou bude, že nechtěli být ve straně, která - jak se ukazuje - je spíše s.r.o., než politickou stranou.

Gazdík: Pokud nás podpoří poslanci přeběhlí z VV, bude to v pořádku

Prezident republiky Václav Klaus by měl dnes od premiéra Petra Nečase převzít rezignaci ministra dopravy Víta Bárty z Věcí veřejných. Na Hrad ponese předseda vlády ještě návrhy na odvolání dvou Bártových spolustraníků - ministra vnitra Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše.

Předseda sněmovního klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík ve vysílání Radiožurnálu řekl, že by si přál, aby vyjednávání o změnách ve vládě bylo na koaličních partnerech, nikoliv na prezidentovi. TOP 09 bude i nadále ráda, když bude v koalici s Věcmi veřejnými, ale jen v případě, pokud se strana odstřihne od firmy ABL.

Gazdík: Řekli jen pravdu...

„My budeme rádi dále v koalici se stranou Věci veřejné, nicméně s takovou stranou, která dá dostatečné záruky a která se naprosto odstřihne od firmy ABL," podotkl Gazdík.

Případná vláda jen dvou stran, tedy TOP 09 a ODS založená na přeběhlících? Tak takto by to  v žádném případě Gazdík nenazýval. „Ti, co řekli pravdu, tak určitě přeběhlíky nebudou. Já bych je spíše nazval lidmi, kteří nechtějí ohrožovat demokracii," zmínil v rozhlase.

„Já tomu právě dost dobře nerozumím. Pokud se ukázalo, že strana VV je spíše s.r. o., než politickou stranou, a pokud jde o prorůstání ekonomiky do politiky, a jsou na to důkazy, tak ti, co tuto skutečnost odmítnou, tak já bych je přeběhlíky nenazýval," vysvětlil k této otázce dále v rozhlase. Připomněl, že TOP 09 již před časem odmítla privatizaci veřejné moci.

Jakl pro PL.cz: Přeběhlíky nebude Klaus akceptovat

O přeběhlících hovořil prezidentův tajemník Ladislav Jakl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Z něj vyplynulo, že prezident Václav Klaus nebude patrně akceptovat vládu závislou na přeběhlících.

Související:

„Na četné dotazy, zda lze čekat zítra od pana prezidenta nějaké další kroky, mohu říci, že za poslední dva dny neproběhl od premiéra žádný kontakt. Rozhodně nelze čekat, že prezident přijme pět let starou hru na přeběhlíky," uvedl v neděli Jakl pro redakci ParlamentníchListů.cz a narážel tak na přeběhlíky z ČSSD, kteří kdysi podpořili vládu Mirka Topolánka.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Čtěte také:
Respekt lže. Peníze jsem nedostal. Vše jsem si vymyslel, tvrdí Škárka 

OBRAZEM Emotivní Bárta
OBRAZEM Tajná schůzka u Bárty

Přeběhlictví kritizoval Klaus již v minulosti a nyní se spekuluje, že se především ODS snaží získat dohromady minimálně sedm poslanců Věcí veřejných, kteří by podporovali vládu.

Čtěte také:

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…