Kalousek: V dodatku ke koaliční smlouvě budou jména nových ministrů

12.04.2011 9:33

Koaliční strany se včera dohodly na tom, že chtějí dál pokračovat ve stávající podobě. Kvůli svému dalšímu fungování sepíší dodatek koaliční smlouvy. Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek prozradil, že v dodatku budou jména nových ministrů.

Kalousek: V dodatku ke koaliční smlouvě budou jména nových ministrů

I dnes budou strany koalice jednat o krizi ve vládě. Před polednem se sejdou poslanci občanských demokratů, odpoledne pak klub Věcí veřejných. Po večerním setkání lídrů ODS, TOP 09 a VV je zatím jasné jen to, že koalice chce dál pokračovat ve stávající podobě. Rozpory ale dál trvají. Strany se však dohodly na tom, že sepíší dodatek ke koaliční smlouvě.

„Určitě tam budou personální změny, které  pan premiér odnesl prezidentovi na Hrad a vzhledem k tomu, že tam máme několik měsíců zmínku o reformách, tak tam můžeme některé procesy a termíny v jednotlivých reformách zpřesnit," řekl Kalousek pro Radiožurnál.

SLEDUJEME téma vládní krize  

A co v dodatku dále bude? „Budou tam jiná jména a to na místo těchto pánů, tedy ti noví ministři. Já však nevím, kteří to budou, To bude záležet na Věcech veřejných, koho do těch postů navrhnou. Samozřejmě, že to budou jména, která nemají svou personální základnu v bezpečnostní agentuře," zmínil dále pro rozhlas Kalousek.

Neví ovšem, jestli se vláda bude měnit jen na těch třech postech.  „Zda ještě na nějakých jiných, tak to nevím, o tom se nehovořilo," přiznal. "Nepředpokládám ale, že by ale byl někdo odvoláván z TOP 09, neboť jsme jedinou koaliční sranou, která nebyla zasažena skandály. V jejím případě tudíž není zapotřebí žádná změna," uvedl.

Není zapotřebí mířit do řad TOP 09

Věci veřejné podmiňují výměnu svých ministrů odchodem dvou ministrů ODS - Alexandra Vondry a Ivana Fuksy - a ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09. Šéf obrany Vondra už svou rezignaci nabídl. Kalousek k odchodu z vlády nevidí důvod.

„Rozumím tomu, že spoustě lidí může vadit, že TOP 09 je jediná koaliční strana, která žádný skandál nemá, a aby to tak nevypadalo, tak je potřeba mířit i do jejích řad. Ale to je argument, který těžko přijmeme. U ministra Vondry má ta nabídka rezignace racionální důvod a to kvůli kauze ProMoPro. V případě TOP 09 žádný takový důvod neexistuje," dodal Kalousek v Radiožurnálu.

Premiér Petr Nečas (ODS) už prezidentovi Václavu Klausovi navrhl odvolání dvou ministrů VV Radka Johna a Josefa Dobeše a přinesl mu i demisi ministra dopravy Víta Bárty. Klaus ale návrhy nepřijal. Trvá na tom, že dřív mu musí premiér říct, jak si představuje další fungování vlády.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…