Krádeže v Lesích ČR? VV už podaly trestní oznámení

12.04.2011 15:52

V Lesích ČR dochází k nezákonnému nakládání s finančními prostředky. Alespoň se to uvádí v trestním oznámení, které podaly Věci veřejné na pražské vrchní státní zastupitelství. Podle nejmenší vládní strany o tom věděl i nynější ministr zemědělství za ODS Ivan Fuksa.

Krádeže v Lesích ČR? VV už podaly trestní oznámení

Věci veřejné dnes podaly na pražské vrchní státní zastupitelství trestní oznámení. Uvádějí v něm, že ve státním podniku Lesy ČR dochází k nezákonnému nakládání s finančními prostředky. Podle strany se ve společnosti děly „krádeže za bílého dne", o praktikách prý věděl nejen současný ministr zemědělství Ivan Fuksa, ale i generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Podle šéfa resortu mají LČR po mnoha letech otevřeně připravenou a projednanou koncepci hospodaření založenou na poctivé soutěži firem o zakázky. „Zadávání zakázek podle Dřevěné knihy podporuje velká řada organizací počínaje lesnickými experty a konče Transparency International," uvedl v reakci na obvinění Věcí veřejných Fuksa.

Ministra obvinění ze strany VV nepřekvapuje

Útok VV na ministerstvo a Lesy ČR podle něj může mít jen dva důvody. Buď je snahou o odvedení pozornosti od vlastních skandálů strany, nebo o udržení údajně netransparentního systému obchodu se dřevem se snahou profitovat z něj. „Potom, co jsem se dozvěděl o strategii VV v posledních dnech, mě to vlastně ani nepřekvapuje," poznamenal ministr.

Kauza údajných „krádeží za bílého dne" propukla loni v prosinci poté, co byla zveřejněna nahrávka tehdejšího šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka. Ten si nahrál rozhovor s Martinem Knetigem, poradcem tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila. Podle Knetiga prý v době, kdy byl Drobil předsedou dozorčí rady Lesů ČR, docházelo v podniku ke „krádežím za bílého dne". Později sice svoje slova odvolal, ale Drobil ve funkci ministra skončil.

K věci:

Ministr Fuksa: Lesy ČR budou vzorovou firmou, nikoli černou ovcí 

Ministr Fuksa: Lesy ČR - nepodlehněme stokrát opakované lži 

Ministr Fuksa: Tendry v Lesích ČR jsou založeny na poctivé soutěži 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …