Unikátní snímek. Přesto na Havlovo Odcházení diváci nechodí

12.04.2011 16:56

Hodnotu režijního debutu dramatika a exprezidenta Václava Havla Odcházení určitě nelze hodnotit jen podle kritérií, jakými jsou návštěvnost v kinech či dosažené tržby. Srovnání s jakýmkoli jiným snímkem domácí tvorby je problematické, tvrdí i mediální zástupkyně projektu Uljana Donátová.

Unikátní snímek. Přesto na Havlovo Odcházení diváci nechodí

Čas běží a filmu Odcházení režiséra a bývalého prezidenta Václava Havla se nedaří zvrátit trendy, které jsou směrodatné pro úspěšnost snímků v kinech. Podle nejaktuálnějších údajů Unie filmových distributorů bylo na film, který měl premiéru v kinech 24. března, zvědavo do neděle 10. dubna 32 tisíc diváků a na tržbách se vybraly necelé 3,4 miliony korun.

„Již od počátku natáčení filmu Odcházení bylo jasné, že vzniká naprosto unikátní snímek, především díky osobě autora a režiséra, bývalého prezidenta Václava Havla," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Uljana Donátová, mluvčí projektu, že dílo nelze jen tak zařadit do některé z tradičních škatulek.

Srovnání s jinými snímky domácí tvorby je problematické

Právě kvůli osobě režiséra se dalo odhadnout - a producent i distributoři se v tomto smyslu opakovaně vyjádřili - jak kritické přijetí, tak diváckou návštěvnost. „Srovnání s jakýmkoliv jiným snímkem domácí tvorby bylo od počátku problematické. Odcházení bylo a je jedinečné, a to ve všech ohledech," přesvědčuje Donátová, která filmový projekt mediálně zastupuje.

Podle toho, že pro komerční úspěch každého filmu jsou klíčovým obdobím úvodní týdny, je už teď jisté, že film nebude diváckým ani kasovním trhákem. Pokud přijde i u velice úspěšného filmu za první měsíc 500 až 600 tisíc diváků, za dva měsíce už se návštěvnost pohybuje zhruba kolem 800 tisíc a čím dál víc to klesá. Dá se odhadnout, že první měsíc promítání vynese filmu víc než polovinu celkových tržeb," prozradil pro ParlamentníListy.cz herec, producent a režisér Petr Jákl.

Na tržbách se zřejmě nevybere více než deset milionů

Z dosavadního trendu se dá odhadnout návštěvnost filmu Odcházení na 50 tisíc diváků za měsíc a dosažené tržby přes 5 milionů korun. Pokud bude i u tohoto snímku dodržen Jáklem uvedený předpoklad, neměly by se celkové tržby ze vstupného přehoupnout přes deset milionů. Rozpočet Havlova režijního debutu činil přibližně 44 milionů korun.

K věci:

Havel přichází o milion týdně 

Odcházení utržilo o víkendu milion a půl. Škodil mu Febiofest 

Havlův film: Kolik nás stál a kdy se dočkáme? 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…