Koaliční pat: ČSSD ale tvrdí, že chce hlasování o důvěře

13.04.2011 6:21

ČSSD opět zopakovala, že strana bude chtít i za patové situace ve vládě vyvolání hlasování o nedůvěře vlády. Podle místopředsedy strany Lubomíra Zaorálka se na takovém znění dohodne zcela jistě klub sociálních demokratů ve čtvrtek, či v pátek. Další místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier pak uvedl, že prezident Václav Klaus překračuje své pravomoci, pokud otálí s odvoláním ministrů. Podle něho má Klaus povinnost odvolat ministry, pokud to navrhne premiér.

Koaliční pat: ČSSD ale tvrdí, že chce hlasování o důvěře

Dění v politické oblasti je v posledních dnech hodně košaté. Zatímco koalice se hádá o tom, kdo z ministrů má podat demisi a jestli vůbec, pak opozice veřejnosti sděluje velmi razantní prohlášení o roli prezidenta Václava Klause v koaliční krizi.

„Pokud předseda vlády navrhl odvolání ministrů za VV, je podle ústavy povinností prezidenta toto odvolání provést, a to bez zbytečného odkladu. Pokud prezident republiky mluví o tom, že má odpovědnost za stabilitu vlády, tak se nabízí otázka stabilitu čeho, jaké vlády, jakých zájmů. A myslím si, že by v tomto směru neměl překračovat svoji roli," uvedl k tomu na brífinku ČSSD senátor a místopředseda strany Jiří Dienstbier.

Premiér Petr Nečas (ODS) totiž v pondělí donesl na Hrad demisi ministra dopravy Víta Bárty a návrhy na odvolání ministrů vnitra Radka Johna a školství Josefa Dobeše (všichni VV). Klaus ale nehodlá ministry odvolat do té doby, než bude znát další scénář pro fungování vlády.

SLEDUJEME téma vládní krize  
    

S tím se však nehodlá smířit mnoho politikl, včetně celé ČSSD. Podle jejich představitelů to není poprvé, co si prezident přivlastňuje pravomoci, které mu nepatří. Jako příklad pak místopředseda Zaorálek uvedl jeho odmítání podepsat lisabonskou smlouvu.

„Já nepovažuji za nepřijatelné, aby krize byla vyřešena jen odchody na postu několika křesel. Jestli tyto obchody mají nahradit způsob řešení krize, tak to je absurdní," rozohnil se Zaorálek. Podle něj strana není regulérní stranou, ale spíše obchodní společností. Nelze prý ani akceptovat to, že Bárta ovládá loutkové poslance za peníze.


ČSSD má navíc obavu z toho, jak dopadne vyšetřování trestních oznámení na ministra dopravy Víta Bártu (VV), pokud ministerstvo vnitra vede jeho stranický kolega John. Současně se jim však nelíbí usnesení poslaneckého klubu ODS, jenž odmítá, aby Věci veřejné resort nadále spravovaly. Obávají se toho, že ODS jde pouze o snahu získat moc nad tímto úřadem.  

Komunisté by rádi, aby se krize řešila novými volbami

K diskuzi o řešení vládní krize se připojili i komunisté. Ti vidí východisko v předčasných volbách. „Komunistická strana Čech a Moravy v tuto chvíli preferuje vypsání nových parlamentních voleb, jako nejčistší řešení. Politická scéna má totiž tak velké trhliny, že ustavit vládní koalici na jakémkoliv formátu poslanců, kteří jsou zvoleni v roce 2010, nám připadá nemožné," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV  

Koaliční strany dnes pokračovaly v jednání o řešení vládní krize. Dnes se sešly poslanecké kluby ODS a Věcí veřejných, jednalo i předsednictvo TOP 09. Občanští demokraté i TOP 09 potvrdili dosavadní stanoviska: ODS chce odchod tří ministrů Věcí veřejných z vlády, TOP 09 pak setrvání svých ministrů v kabinetu. Věci veřejné se pak vrátily ke svému sobotnímu stanovisku, tedy, že nechtějí odvolání svých ministrů a už vůbec ne odchod Johna z čela resortu vnitra.  

Související:

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…