Dobeš: Doufám, že školský zákon projde a začne platit od roku 2012

13.04.2011 8:59

Vláda dnes posoudí novelu školského zákona z pera ministra školství Josefa Dobeše (VV). Novela například snižuje počet přihlášek na střední školy ze tří na dvě. Nastavuje také nová pravidla pro vyhlašování výsledků přijímacích zkoušek, druhá kola řízení a podávání odvolání. Jak řekl Dobeš pro Radiožurnál, novelu připravil na základě schůzek s praktiky – učiteli a řediteli na školách.

Dobeš: Doufám, že školský zákon projde a začne platit od roku 2012

Ministr školství Josef Dobeš doufá, že změny nastavené školským zákonem začnou platit už od nového školního roku. V rozhovoru pro Radiožurnál ale upozornil, že jde v mnohých případech o modelový a dobrovolný návod pro školy. Zákon prý předloží vládě, i když mu hrozí odvolání premiérem Petrem Nečasem. 

Novela například snižuje počet přihlášek na střední školy ze tří na dvě. Toto opatření má zmenšit administrativní zátěž škol. Na tři přihlášky si stěžovali samotní ředitelé a podle údajů ministerstva školství se žáci hlásí v průměru jen na dva obory vzdělání. Nastavují se nová pravidla také pro vyhlašování výsledků přijímacích zkoušek, druhá kola řízení a podávání odvolání.

Jak však rozhlas připomíná, některé změny kritizují učitelé, kteří sepsali dokonce i petici proti novele. Podle nich ministerstvo chce zavést povinné školní osnovy. To ale Dobeš vyvrací.

 „Je to jen modelový školní vzdělávací program. Když se nastavily rámcové vzdělávací programy, tak se v tom ty školy nechaly a byla to mnohdy lidová tvořivost nebo to bylo formální dílo nebo se to někde ani nezavedlo. A za druhé, dnes dítě přejde na jinou školu a ocitne se v úplně jiném světě, probírá se něco úplně jiného. Měla by tam být červená nit, která stanoví, že ve druhé třídě by mělo být obsahem toto a tak dále. Ale je to modelové a dobrovolné," uvedl ministr.

Omezuje prý byrokracii

Zdůraznil, že zákon výrazně omezuje byrokracii ve školství. Kromě odbourání administrativy oznamování výsledků přijímacích zkoušek se také zavádí dobrovolná autoevaluace škol.

„Je to čistě odborná věc, která vznikla na základě mých schůzek s praktiky - učiteli a řediteli na školách. A je pod tím podepsaný náměstek inženýr Němec, který byl 12 let ředitelem školy, " zmínil.

Namítnul, že když školy píší ještě výroční zprávu, proč by měly vytvářet dva dokumenty, když jeden z nich je čistě jen pro školní inspekci. „Jak ukázala studie Mackenzie, ředitelé jsou ze 75 procent zaměstnáni administrativou a nemají čas sledovat kvalitu na svých školách," dodal k tomu.

Jak vyplynulo z dění minulých dní, ministerská židle se pod Dobešem povážlivě houpe. Ministr ale chce svou práci i tak dělat na sto procent. „Je potřeba pracovat do poslední chvíle a v té práci nepolevit. Protože, jak řekl jeden psycholog, není podstatné, jak dlouhý máme čas, ale jak ho dokážeme naplnit. Představa, že bych teď někde seděl a nic nedělal, mi je cizí," doplnil ke svému možnému odvolání premiérem Petrem Nečasem.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…