Šéfredaktor Týdne: V pondělí zveřejníme nahrávku celou

13.04.2011 19:04

AKTUALIZOVÁNO: Šéfredaktor časopisu Týden František Nachtigall v rozhovoru pro Českou televizi nejprve nechtěl odtajnit zdroj, který předal nahrávku schůzky údajně dokazující, že za pokusem o rozvrat VV stojí skutečně Kristýna Kočí a také občanští demokraté. O hodinu a půl později ale Nachtigall obrátil a řekl, že již jejich server identitu zdroje zveřejnil. Podle něj Týden ve svém pondělním vydání zveřejní celý přepis nahrávky. Zároveň si bude prý časopis postupně ověřovat, kdo na nahrávce hovoří a jestli je hodnověrná.

Šéfredaktor Týdne: V pondělí zveřejníme nahrávku celou

Aféra kolem Věcí veřejných podle všeho zdaleka nekončí. Časopis Týden a on-line deník Týden.cz mají k dispozici audiozáznam zvláštní schůzky, která se konala minulou sobotu v kavárně na Malostranském na náměstí v Praze.

„Mohu jen potvrdit, že jsme si ověřovali, jestli je na nahrávce Kočí. Jakým způsobem jsme se ale k ní dostali, tak to zveřejňovat nebudeme. Mohu jen říci, že jsme se k této nahrávce dostali začátkem týdne. Obsahuje řadu tvrzení, je tam plno rozporuplných věcí, které si musíme ověřit. V pondělí zveřejníme celý přepis v našem nejnovějším vydání," řekl nejprve pro televizi šéfredaktor Týdne František Nachtigall.

„Co je na tom ale nejvíce šokují, je fakt, že nějaká nahrávka skutečně unikla, a pokud všechno, co tam Kočí říká, je pravda, pak je to ukázka toho, co se děje v zákulisí české politiky. V  civilizované zemi se něco takového nesmí stávat," dodal pak ještě Nachtigall.

Jenže sled událostí nabral pořádný spád. K nahrávce se vyjadřovali postupně Věci veřejné, ODS jednotliví politici, ale také třeba vicekancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek. Poslankyně Kočí pak zmínila, že jen mystifikovala.

Její vyjádření zde:

TÝDEN se ve víru dění nakonec rozhodl, že identitu svého zdroje zveřejní. "Je jím přímý účastník schůzky s poslankyní Kristýnou Kočí Lukáš Vích," uvádí Týden na svém serveru.

"Přijeli jsme na jednání do Prahy za Kristýnou Kočí, protože mě i všechny mé kolegy na Moravě šokovaly události, které se v  posledních dnech v Praze odehrály. Chtěli jsme od naší zástupkyně v parlamentu jasné vysvětlení. A nahrávku jsem pořídil proto, že v dnešní době už opravdu nevím, komu se dá věřit. A tak jsem chtěl mít důkaz," řekl TÝDNU Lukáš Vích, sponzor Věcí veřejných a člen frýdecko-místecké organizace VV," píše dále Týden.cz.

"Identitu jsme tajili proto, že jsme měli obavy o své zdroje, které neprozrazujeme. A ve chvíli, kdy proniklo, kdo všechno na schůzce byl, tak bylo jasné, kdo nahrávku pořídil. Pak přestal být důvod to tajit,"  vysvětlil Nachtigall ve druhém rozhovoru pro Českou televizi.

"Ale já osobně nevím, zda mu mám věřít. Nemám k tomu dostatek podkladů a tak nemůžu říci, zda mluví Lukáš Vích pravdu, nebo ne," doplnil Nachtigall.

Více:

Dobeš: Není to útok celé ODS, ale nějaké frakce

Ministr školství Josef Dobeš, kterého chce odvolat premiér Petr Nečas, ale k nahrávce tvrdí, že to není akce tří lidí, ale akce připravovaná zvnějšku. „Toto, tedy ta nahrávka, to jen potvrzuje," řekl Dobeš pro ČT24.

Podle něj je nepochybné, že jde o pučisty. „Máme tady tři poslance, není to nepochybně útok celé ODS, ale nějakých frakcí uvnitř ODS. Ovšem teď  je šance to pojmenovat a vyčistit ten stůl," doplnil Dobeš.

SLEDUJEME téma: Vládní krize a peníze za mlčení ve VV

O co jde v příoafdu jde? Na nahrávce Kočí podle Týdne.cz hovoří například o svém spojení se šéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem. Na dotaz jistého muže, zda plány současných rebelů nepřeválcují nějací kmotři ODS a oni pak dostanou jen nějakou náměstkyni, Kočí v nahrávce reaguje: "Ne, tahle akce je projekt společný, tři čtvrtě roku chystaný."

Kočí se vyjadřuje třeba i k pátečnímu projevu Petra Nečase, ve kterém premiér oznámil, že požaduje nejen odchod ministra dopravy Víta Bárty, ale i ministra vnitra Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše z Věcí veřejných.

"Oni furt počítají s tím, že se chtějí udržet u koryt. Ale paradoxně, u koryta jedinej, kdo se chce udržet, je Petr Nečas, kterej tímhle přichází o podporu. Tohleto ho donutit... udělat ten včerejší radikální krok ho donutil udělat prostě Petr (Tluchoř - pozn. red.) a regiony. Ty mu řekly: Jestli to neuděláš, my to necháme poslat do těch regionů a ty tě popravěj. Tys jim to vnitro dal, ty jsi ten, kdo za to může. A on se pochlapil a udělal to takhle, " říká na nahrávce Kočí.

Takoví ti Skokani...

Aktéři nahrávky poté probírají jednotlivé členy Věcí veřejných a baví se o tom, kdo by mohl odejít od VV a přidat se k trojici Kočí, Jaroslav Škárka a Stanislav Huml. "My jsme počítali s tím, že takoví ti Skokani (poslanec Petr Skokan - pozn. red.), takoví ti, co jim jde o prachy, o koryta, se seberou a řeknou si: Hele radši než přijít o funkci, nebo ten plat poslaneckej, tak do toho půjdu. A oni půjdou, až jim to jakoby dojde," říká Kočí na záznamu.

Související:

Celá nahrávka, kterou má Týden.cz k dispozici, obsahuje řadu dohadů o tom, proč někteří poslanci zatím neodešli z VV, co se děje uvnitř ODS, jak ji celou ovládá Petr Tluchoř i  o tom, jakým způsobem Jaroslav Škárka i Kristýna Kočí spolupracuje s deníkem Mladá fronta Dnes.


Související:


Více čtěte:

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …