Nečas: Spekulace o podílu ODS na organizování puče odmítám

13.04.2011 18:26

Nejsilnější vládní strana se slovy svého předsedy Petra Nečase distancovala od zveřejněné nahrávky, na níž bývalá předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí mluvila o tom, že společně s ODS připravovala už tři čtvrtě roku puč proti vlastní straně.

Nečas: Spekulace o podílu ODS na organizování puče odmítám

Za absurdní označil premiér Petr Nečas představu, že by jeho strana nějakým způsobem zasahovala do dění uvnitř nejmenší koaliční strany. „Spekulace o podílu ODS na organizování puče uvnitř Věcí veřejných zcela odmítám. Stejně tak odmítám konspirativní teorie týkající se dění uvnitř ODS," vyjádřil se předseda ODS k nahrávce zveřejněné on-line deníkem Týden.cz.

Na ní hovořila bývalá předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí o tom, že společně s ODS dlouhodobě připravovala puč proti vlastní straně. Kočí v průběhu dne prohlásila, že to, co na nahrávce zaznělo, byla z její strany cílená lež. Důkazem má být její „lehce doložitelná lež", že spiknutí je připravováno už tři čtvrtě roku. „V té době jsem však ještě nebyla poslankyní, tudíž jsem těžko mohla s kýmkoliv připravovat jakékoliv spiknutí," uvedla.

Sledujeme téma Vládní krize

Nikdo z ODS nenutil VV, aby obsadily ministerstva lidmi z ABL

Podle premiéra Nečase je cílem zveřejněné nahrávky odpoutat pozornost od podstaty věci. „Nikdo z ODS nedával poslanců Věcí veřejných v obálce peníze. Nikdo z ODS nenabádal Věci veřejné, aby obsazovaly místa na ministerstvech lidmi z ABL. Nikdo z ODS nepsal za Kateřinu Klasnovou dopis, v němž se ohradila proti diktátorským metodám Víta Bárty," poukázal předseda vlády na to, co je podle něj v sérii kauz to nejhlavnější.

„Ať nevtahují ODS do svých vnitřních sporů," vyzval premiér Věci veřejné, v nichž se to podle něj mydlí hlava nehlava a za to jeho strana rozhodně nemůže. „Spor ve vládní koalici není sporem o vliv nad ministerstvem vnitra, jak se objevilo v některých médiích, ale tady jde o samotnou podstatu fungování vlády," upozornil Nečas.

ODS nepřipustí, aby ministerstvo vnitra řídily VV

Prohlásil, že vláda ani ministerstvo vnitra nesmí být ovládáno lidmi spojenými s bezpečnostní agenturou ABL. „ODS si nedělá nárok na obsazení tohoto resortu, ale zároveň nepřipustí, aby ji za ministerstvo vnitra nesly Věci veřejné," zdůraznil premiér stanovisko nejsilnější vládní strany.

Ke svému stranickému šéfovi se přidal i předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, který se rovněž distancoval od informací ze zveřejněné nahrávky. „Odmítám, že bych před tři čtvrtě rokem, kdy neexistoval klub Věcí veřejných, připravoval puč tohoto neexistujícího klubu," použil Tluchoř stejný argument jako už před ním Kočí.

V ODS panuje jednotný názor na aktuální situaci

Zcela vyloučil, že by uvnitř ODS existovala nějaká skupina, která by měla zájem na oslabení předsedy. „Stojíme pevně za předsedou Petrem Nečasem a náš názor na aktuální situaci je zcela jednotný. Zároveň zásadné odmítáme špiclování a další estébácké metody, které se čím dál častěji používají," dodal Tluchoř.

K věci:
Kočí si sama naběhla. Zradil ji mobil na stole? 
Venku je další tajná nahrávka. Puč údajně naplánovala Kočí s ODS 
Kočí: Před tři čtvrtě rokem jsem ještě ani nebyla poslankyní. V rozhovoru jsem záměrně lhala 

Foto: Zbyněk Pecák

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …