Sčítací megaakce dnes končí. Opozdilci mají čas do půlnoci

14.04.2011 16:53

Dnes naposledy má většina lidí možnost odevzdat vyplněné sčítací archy. Kdo by tak neučinil, vystavuje se riziku až desetitisícové pokuty. Ta se týká nejen těch, kdo odmítli formuláře převzít, ale i těch, kdo je záměrně špatně nebo nedostatečně vyplnili, informují lidovky.cz.

Sčítací megaakce dnes končí. Opozdilci mají čas do půlnoci

Do finále dospěla megaakce Sčítání lidu, domů a bytů 2011, čtvrtek 14. dubna je totiž posledním dnem, do něhož může většina lidí odevzdat vyplněné sčítací archy. A statistici varují: pokutu až 10 tisíc korun zaplatí nejen ti, kdo odmítli formuláře převzít, ale i ti, kdo je záměrně špatně nebo nedostatečně vyplnili.

Ti, kdo svoji povinnost zatím nesplnili, to mohou napravit už jen do dnešní půlnoci. Sčítací archy lze odeslat přes internet, v obálce s adresou P.O.Boxu, odevzdat osobně na poště, nebo sčítacímu komisaři, informují lidovky.cz. Výjimku mají ti, kdo si formuláře přebrali po 5. dubnu. Platí pro ně prodloužená lhůta odevzdání do úterý 19. dubna. Možnost poslat formuláře přes internet skončí o půlnoci z 19. na 20. dubna.

Proti sčítací akci se postavilo více než 16 tisíc lidí

Lidé, kteří odevzdali formuláře špatně vyplněné, se postihu bát nemusí. „V květnovém dodatečném šetření zjistíme, kolik se nám vrátilo formulářů a kolik jich chybí. S lidmi, kteří formuláře odevzdali špatně vyplněné, se budeme domlouvat individuálně na nápravě," slibuje mluvčí projektu Ondřej Kubala, že pro takovéto případy budou mít pochopení.

Mnohé ale nasvědčuje tomu, že statistici nebudou mít snadnou práci. Těch, kdo sčítání bojkotují, jsou totiž tisíce. Jen na webu nechcisečíst.cz se proti akci postavilo více než 16 tisíc lidí. „Sčítání lidu odmítám a odmítl jsem i převzít sčítací archy," říká například místopředseda Strany svobodných občanů Radim Smetka.

Nejsnáze šlo potvrzení o odevzdání formuláře získat on-line

Téměř ve všech případech bylo možné získat potvrzení o přijetí formuláře. Kdo je odevzdal on-line, potvrzení se mu vygenerovalo automaticky. Doklad o převzetí měli vystavit i sčítací komisaři, pokud ho kdokoliv chce získat na poště, musí na přepážce předložit nezalepený formulář a požádat o něj. Při vhození formuláře do schránky žádné potvrzení není.

K věci:

Sčítání lidu je zbytečná, blbá a drahá buzerace, zlobí se část ODS  

Okamura: Sčítání lidu, miliardy v trapu 

Nové a ostré stížnosti na sčítání. Úřad začal mazat 

Foto: csu.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…