Klaus dal Nečasovi vybrat: Udržíte tuto vládu, nebo jako premiér skončíte

14.04.2011 18:48

EXKLUZIVNĚ Z vysoce důvěryhodného vládního zdroje se ParlamentnímListům.cz podařilo získat informaci, že premiéra Petra Nečase po velmi hektických a náročných dnech spojenými se současnou vládní krizí, budou čekat dny ještě těžší. Právě Nečasovi v nich údajně půjde o všechno.

Klaus dal Nečasovi vybrat: Udržíte tuto vládu, nebo jako premiér skončíte

Jednání koaličních špiček ve čtvrtek po poledni netrvalo ani dvě hodiny. A i když se zástupcům Věcí veřejných navrhované varianty řešení, jež z jednání vyplynuly, nezamlouvají, pokračovat by se mělo v pondělí. Jednání K12 v Kramářově vile předcházela schůzka koaličních předsedů u prezidenta. Václav Klaus po ní uvedl, že proběhla pozitivně. 

Čtěte také:


Přesto se z dobře informovaného zdroje podařilo ParlamenntímListům.cz zjistit, že ne každý mohl odcházet ze schůzky v rámci možností spokojeně. Asi nejvíce starostí teď bude muset řešit samotný premiér Petr Nečas (ODS). "Prezident mu totiž naznačil, že už ho nepodrží při případném sestavování nové vlády. To znamená, že buď za každou cenu tuto vládu udrží nebo padne," sdělil ParlamentnímListům.cz zdroj, který si přál zůstat v anonymitě.


Podle všeho tak ani další dny zřejmě nebudou na různé politické zvraty chudé.

O tom, že Klaus může odstavit Nečase, se hovoří již několik dnů

Velký vliv na celý vývoj situace se přikládal již před několika dny případným přeběhlíkům. Již před několika dny se proto objevily informace o tom, že pokud by vláda padla a ODS by se přeběhlíky podařilo sehnat, Václav Klaus by patrně sestavením vlády Nečase už nepověřil. To, že by Nečas šel takzvaně "z kola ven" je tedy nastíněno již nějakou dobu.

„Rozhodně nelze čekat, že prezident tuto pět let starou hru na přeběhlíky přijme," uvedl již o víkendu tajemník prezidenta Ladislav Jakl pro ParlamentníListy.cz.  Narážel tak na přeběhlíky z ČSSD, kteří podpořili v minulosti vládu Mirka Topolánka. Ale zároveň také na současné přeběhlíky z VV.

Související: Prezident Klaus nebude akceptovat přeběhlíky


Tajemník prezidenta Ladislav Jakl totiž ParlamentnímListům.cz sdělil, že si jen těžko může představit, že by jmenoval prezident premiéra s tím samým projektem (trojkoalicí), který již jednou ztroskotal. Tedy nyní by již premiér Petr Nečas 101 či více než 101 hlasů z původní koalice neměl. Prezident totiž již v minulosti požadoval vždy minimálně 101 podpisů, a to bez přeběhlíků.

Čtěte také:


Otevírala by se tak totiž i šance pro to, aby vládu sestavil předseda nejsilnější politické strany, která vyhrála volby. A tím je předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Mohl by oslovit například ODS k vytvoření velké koalice, či vytvořit koalici s TOP 09, nebo s Věcmi veřejnými s tichou podporou některé z dalších stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová, Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…