Kubek si u Jílkové zopakoval rétoriku exodu. Divák se nic nedozvěděl

15.04.2011 6:05

Šéf České lékařské komory Milan Kubek přijal pozvání do pořadu Michaely Jílkové Máte slovo. Na tom, kdo má zrovna slovo, se ale příliš neshodl se svými diskusními protivníky. Zejména s Pavlem Vepřekem z ministerstva zdravotnictví.

Kubek si u Jílkové zopakoval rétoriku exodu. Divák se nic nedozvěděl

Kubek si tak, s nadsázkou řečeno, nostalgicky připomněl dobu vrcholící akce "Děkujeme, odcházíme", kdy se ve stejném pořadu (ještě po boku svých odborářských kolegů Martina Engela a Miloše Volemana) hádal naposledy.

Více: U Jílkové jako na tržišti: Doktoři nepoděkovali a křičeli 

Tentokrát ovšem nebránil lékaře, nýbrž pacienty. Tedy alespoň to tvrdil. Běžný divák totiž z pořadu přes samé překřikování příliš neměl. V jeden moment na to upozornil i Kubek sám. "Divák z toho tady má guláš a takový pořad nemá cenu," rozčílil se. Hádat se ale nepřestal.

Naopak velice klidný byl středočeský hejtman David Rath. Ten, ačkoli s Vepřekem nesouhlasil, většinou klidně odvětil. Slova jako zlodějna si ovšem neodpustil. Řeč byla o osudu podpůrných léčiv.

Zařídil jste lékařům platy. Mohl jste zařídit i lidem léky

Podle předsedy grémia majitelů lékáren Marka Hampela je podpůrný lék definován jako "takový lék, který mírní pacientovy potíže, ale není nezbytně nutný k jeho léčbě." Vepřek souhlasil. "Jsou to léky, které nemají standardním způsobem ověřenou účinnost." Kubek ovšem odporoval. "Ta definice je gumová, jde tam nacpat všechno možné."

"Gratuluji panu Kubkovi, že se mu podařilo zvednout lékařům platy," reagoval Hampel. "Ale kdyby byl stejně náruživě řešil politiku léčiv, posunulo by se naše zdravotnictví o deset let dopředu."

Ministerstvo zdravotnictví chce přezkoumat seznam podpůrných léčiv, aby zjistilo, které jsou v něm navíc a které chybějí. Až takový seznam finalizuje, mělo by se na podpůrná léčiva začít doplácet. Rovněž by mohly všechny "spadnout" do sekce volně prodejných.

Místo drahých léčiv dostanete babu kořenářku

Za největší "zlodějnu" považuje hejtman Rath plán ministerstva přiřadit k jednotlivým diagnózám hranici financí potřebných k jejich adekvátní léčbě. To podle Vepřeka zlevní zdravotnictví a zoptimalizuje ho. Podle Ratha to ale odnese hlavně pacient.

"Hranice budou samozřejmě stanoveny na nejnižší možné," podotkl Rath. "To je největší zlodějna." Marii Chvátalové, pacientce s roztroušenou sklerózou, hejtman vysvětlil: "Ministerstvo si třeba vybere roztroušenou sklerózu, dá vám na léčbu 20 tisíc a nebude se starat o to, jestli ji to pokryje. Bude hledat nejlevnější řešení a místo drahé účinné léčby vám tak pošle babu kořenářku."

Vepřekovy námitky Rath nepřijal. Dokonce ani Chvátalové poznámky, že se léčba její nemoci za poslední léta výrazně zlepšila a že je spokojená, ho nepředsvědčily. "Pan hejtman je žertéř," poznamenal tak jen Vepřek nakonec.

Více o pořadu Máte slovo:

Po dětech, co vám kradou višně, nestřílíte, nabádal soudce u Jílkové

Hušák exceloval u Jílkové. Odnesli to Dobeš a spol.

Jílkovou ovládly vozíčky a berle. Zdravotně postižení proti vládě 

Vláda dělá reformu z blbosti. Senior Zeman ohrožoval Jílkovou holí 

Romové vpřed, extremisty nechceme. John byl u Jílkové navíc 

Svinstvo! Styďte se, zbabělci, křičela u Jílkové samoživitelka na ministra 

Heger u Jílkové: Půjdu po korupci, i kdyby mi to zlomilo vaz 

Foto: Zbyněk Pecák 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…