Televizní profesorka je v šoku: Klaus je neuvěřitelný a nepředvídatelný

15.04.2011 6:42

Profesorka politologie Vladmimíra Dvořáková je šokována posledním vývojem na politické scéně. A kritiku schytal i prezident Václav Klaus. Ten podle ní politickou krizi ještě stupňuje.

Televizní profesorka je v šoku: Klaus je neuvěřitelný a nepředvídatelný

Politoložka Vladimíra Dvořáková, jež často vystupuje na televizních obrazovkách, v pátek ráno v ČT kritizovala roli Václava Klause v posledních dnech na řešení politické krize.

"Prezident do toho vstupuje naprosto nešťastně, nepředvídatelně," pustila se do Klause Dvořáková. Vadí jí, že jeho kroky nejsou čitelné. "Hraje se tu politická hra a on do ní vstoupí způsobem, který není jasný," podivila se před kamerami profesorka politologie na VŠE.

SLEDUJEME: Vládní krize

A narážela především na fakt, že prezident Klaus stále nepřijmul rezignaci ministra dopravy Víta Bárty. Ten se rozhodl rezignovat minulý pátek po zveřejnění informací, že již v roce 2008 měl plán, jak přes politiku získat státní zakázky pro firmu ABL.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas již předal rezignaci Bárty prezidentovi a další návrhy na odvolání ministrů za Věci veřejné. Radka Johna a Josefa Dobeše. Ve hře je i rezignace ministra obrany Alexandra Vondry, jež svou funkci nabídl Nečasovi k dispozici.

"Nevědět, kdy to přijme, to je opravdu neuvěřitelné," nechápavě prohlásila Dvořáková. Již dříve pro ParlamentníListy.cz Dvořáková uvedla, že zemi řídí vláda, která vykazuje známky jednání mafie.

„V podpalubí roste nespokojenost, ale na palubě Titaniku se tančí. Lidi jsou naštvaní, že politici neřeší věci, které by měli, a místo toho provozují hrátky, kdo co na koho ví. To jsou praktiky mafie, ne státní správy," řekla pro ParlamentníListy.cz Dvořáková již před měsícem.

Podrobněji:
Televizní profesorka: Zemi řídí mafie, je to Titanic
Mafie a Titanik? Nováček ve sněmovně přiznává: Také jsem znechucen
Slova o mafii a Titaniku se potvrzují. Češi jsou znechuceni z politiků

Topolánek: Bárta je hlásnou troubou Klause

Expremiér a bývalý šéf ODS Mirek Topolánek rovněž kritizoval Václava Klause. Topolánek Klause označil v pátečních LN za technologa moci, který pro svůj potenciální návrat do ODS potřebuje odstranit "ohniska odporu", například šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře.

Dále podle Topolánka je Vít Bárta hlásnou troubou prezidenta Klause. Topolánek ostře odmítl, že by se podílel na cíleném rozvratu Věcí veřejných. "Chci se absolutně distancovat od toho, co se děje. Důrazně žádám, aby jak Klaus, tak Bárta a různí Babáci a chlapci a děvčata z Věcí veřejných si nebrali mé jméno do pusy ... Marně jsem upozorňoval na praktiky, které jsou ve veřejném životě i v médiích bohužel standardem: tedy kompra, odposlechy, sledovačky. Nyní se to vše potvrzuje, přičemž nositelem těchto praktik je Bártova agentura - strana ABL-VV," řekl Topolánek.

Na adresu Klause přímo Topolánek řekl: "Je třeba čelit tomu byzantskému způsobu vládnutí Václva Klause popírajícímu ústavu."

Bárta ve čtvrtek večer v ČT počínání prezidenta obhajoval. Podle Bárty se chová Klaus nejvíce rozumně a odpovědně z celé politické scény. Topolánek naopak o VV hovoří jako o sektě a že je třeba se jí zbavit. "Je třeba vyřezat ten vřed sekty, která infiltrovala veřejný život."

Propojení Bárty s Klausem dokazuje tím, že Klaus Bártu zatím neodvolal. "Prezident se jednoznačně postavil za Bártu a proti premiérovi, když odmítl odvolat jím navržené ministry, jak mu přikazuje ústava. Nečas nyní zažívá to, co jsem i já zažil na vlastní kůži. Vím, jak Klaus myslí, jakým způsobem jedná. Neznám člověka, kde by rozpor mezi slovy a tím, co skutečně dělá, byl tak markantní, jako je tomu právě u Klause," rozhorlil se Topolánek.

Dvořáková míní, že Kočí musela vědět, co dělá, když na tajné nahrávce hovořila o plánu rozbít klub VV ze strany ODS. "Že programově lhala? A o čem byly ty spekulace? To nedává smysl," řekla Dvořáková k nahranému záznamu Kočí. (Záznam ZDE)

Peníze. To je to, oč tu běží

Podle Dvořákové je celá současná politická situace nepřehledná. "Vede se boj o kontrolu ministerstev. Jsou tam vlivy regionů. Odkud kam se čerpají finanční prostředky," zdůraznila Dvořáková. A dodala, že si nemyslí, že by Topolánek tahal za zákulisní nitky.

Během pátku bude o dalším postupu jednat poslanecký klub VV a odpoledne grémium ODS. Objevila se spekulace, že by vedení ODS bylo pro předčasné volby. Tuto variantu ale Dvořáková nevidí jako pravděpodobnou. (Více: Spekulace: ODS se v pátek rozhodne pro demisi vlády)

Psali jsme:
Klaus dal Nečasovi vybrat: Udržíte tuto vládu, nebo jako premiér skončíte
Kočí šokuje: "Klaus se posere. Podpoří mě Havel."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…