Regionální ODS: Véčka za to stojí, vyjednávejme s nimi

15.04.2011 23:29

Vládní krize by se podle zástupců regionálních občanských demokratů neměla šmahem vyřešit odchodem VV z vlády. Opustit vnitro by ale tato strana měla i podle nich.

Regionální ODS: Véčka za to stojí, vyjednávejme s nimi

Výrazná většina krajských lídrů a členů výkonné rady ODS, které v pátek oslovila ČTK, se kloní k tomu, aby se ODS ještě pokusila o zachování koalice s TOP 09 a VV.

Pryč z vnitra, jinak se pojede dál?

Trvají ale na požadavku předsedy strany a premiéra Petra Nečase, aby VV odešly z ministerstva vnitra. Někteří regionální politici považují za možnou variantu i jednání s ČSSD. Předčasné volby jsou podle většiny z nich až krajní východisko.  Právě toto řešení přitom propaguje právě ČSSD.

Více o tématu vládní krize

ČTK oslovila v anketě krajské politiky ODS ještě před pátečním rozhodnutím grémia strany pokračovat v jednání s Věcmi veřejnými a TOP 09. 

Například podle pražské radní Aleksandry Udženije je po událostech poslední doby naprosto nepřijatelné, aby ODS zůstala s VV ve vládě, pokud si VV budou diktovat podmínky takovým způsobem, jak to dělají. Předčasné volby by ale podle ní byly nejzazším a nejhorším scénářem. O řešení krize by se měly bavit všechny strany s výjimkou komunistů. "Myslím si ale, že s ČSSD by měla vyjednávat ODS společně s TOP 09," dodala Udženija. 

Velmi nalomené vztahy

Předseda regionálního sdružení ODS v Olomouckém kraji a člen výkonné rady ODS Robert Knobloch by uvítal pokračování stávající koalice za předpokladu, že VV ustoupí od personálních požadavků. "Je ale otázka, jestli jsou vztahy v koalici a důvěra mezi partnery taková, že ještě pokračovat lze. Pokud ale budou VV trvat na svých personálních požadavcích, další spolupráce zřejmě možná nebude. Myslím si, že ODS by v tomto ustupovat neměla," řekl Knobloch. 

Také podle člena výkonné rady ODS Jana Mračka zastupujícího Karlovarský kraj zatím trvá doporučení z předchozího jednání výkonné rady pokusit se udržet koncept současné koalice. "O předčasných volbách bych se v této chvíli nechtěl bavit. Myslím, že je to až poslední krok, pokud by neexistovalo jiné racionální východisko," řekl. 

Podpora zní i z jihu

Jihočeši mají od premiéra informace, že se ještě rýsuje varianta, která se jeví pro ODS přijatelná. "Pokud se na ní trojkoalice dohodne, tak si umím představit, že ten projekt může nějakým způsobem pokračovat," řekl ČTK předseda krajské ODS Martin Kuba. Není pro něj přijatelné, aby post ministra vnitra zůstal VV, ale ve vládě by strana být měla. "Myslím, že to není o vymazání 'véček' z koalice," uvedl. Netrval by na tom, že ODS musí zůstat v koalici za každou cenu, a umí si představit, že jsou ústupky, na které už Jihočeši nebudou ochotni kývnout.

A ani další zástupci ODS v regionech  se jednání s Věcmi veřejnými a jejich udržení ve vládě nebrání. Další jednání současné vládní koalice bude pokračovat už příští týden. Po Velikonocích přitom kabinet zřejmě čeká hlasování o důvěře vládě.

Více čtěte:

  • Spiknutí v ODS: Co vše Kočí potvrdila a pak popřela
  •  V ODS se na Nečase chystá "atentát"
  • Panika v ODS: Kalousek zničí Bártu, pak bude pánem všeho
  • Kočí má údajně vazby na Kalouska. Ministr vůbec netuší
  • Vládní krize vrcholí a objevil se Topolánek. Sešel se s Kočí
  • Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas, čtk

    migrační pakt

    Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

    15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

    Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…