Krize způsobí návrat voličů k tradičním stranám, píše Pečinka

16.04.2011 9:44

Neví se, co vznikne místo Nečasovy vlády. Pokud ovšem bude nový kabinet fungovat na stejném principu jako dnes, půjde o mrtvě narozené dítě. V MF Dnes to píše komentátor Bohumil Pečinka.

Krize způsobí návrat voličů k tradičním stranám, píše Pečinka

Krize je projevem selhání bezpečnostních složek státu, které neupozornily na hrozbu infiltrace Bártovy skupiny do politiky. Podle Pečinky se podvratnou činností politických uskupení v americe zabývá FBI. Stejně by tomu mělo být i v Česku.

Teď dochází ke spontánní „privatizaci" bezpečnostních složek, jejich pronikání do politiky, nelegálním odposlechům a narušování privátní sféry.

Prezident trpí sarajevským syndromem

Podle Pečinky je také „nemilým překvapením" to, že prezident ztratil svou tradiční schopnost oddělit podstatné od nepodstatného. Je prý postižený tzv. sarajevským syndromem.

„Tedy negativní zkušeností s vzpourou, kterou proti němu koncem roku 1997 organizovala část poslaneckého klubu ODS. Odtud jeho mechanická obhajoba Bártova vedení VV bez přihlédnutí ke kontextu celé věci," tvrdí Pečinka.

Dává do kontextu vládní krizi z roku 1948. „Tehdy dvě politické skupiny vládních demokratů rozjely zbrklou a nepřipravenou akci za účelem vytlačení komunistů z vlády. Prezident Beneš tragicky nepochopil kontext jejich zoufalého činu, přehnaně lpěl na procedurální stánce věci a ve jménu „malých" principů pomohl pohřbít ty „velké"," připomíná Pečinka historii.

Prezident Klaus nemůže podle Pečinky ignorovat příčiny dnešní vládní krize.

Krize způsobí návrat voličů k tradičním stranám

Velkým návrat prý zažívá lidovecká politika pod záštitou TOP 09. Stojí za tím „faktický předseda (TOP 09) Miroslav Kalousek". Ten nejprve podporoval Tluchořovu část v ODS a na konci minulého týdne pak lpěl na radikálním vystoupení proti Věcem veřejným.

Před pondělní schůzí K9 se Kalousek ovšem sešel s Vítem Bártou v jeho bytě a hned na to vstoupil Kalousek do jednání s prohlášením typu „nás se to netýká, to je věcí dvou jiných stran".

To je podle Pečinky způsob politiky „v duchu vtipu o hadu na tři, s níž se v roce 1998 ocitl lidovecký předseda Lux s celou partají v opozici". To se může přihodit i současnému ministru financí, protože výsledkem krize může být přesvědčení, že garancí stabilní politiky jsou spíše tradiční, sice zkorumpované a zbyrokratizované, ale hlavně vypočitatelné strany.

SLEDUJEME téma vládní krize

Související:
Drsný politolog Doležal: Vláda je odvařená. Musí být volby
Chtěl nové politiky, teď je má. A říká: Jste nepřátelé lidu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…