Huml má jasno. Hlasuje pro pád vlády a nové volby

16.04.2011 17:38

Nezařazený poslanec Stanislav Huml nepodpoří zachování koaličního projektu v žadné podobě. Přítomnost ABL ve vládě je pro něj po zkušenostech se stranou, za kterou jako dopravní expert kandidoval, naprosto nepřijatelná. Je proto příznivcem předčasných voleb. Sociální demokraté tak mají po svém sobotním vyhlášení záměru potopit vládu hned po Velikonocích jistý minimálně jeden hlas z vládní nyní už jen 118kové většiny.

Huml má jasno. Hlasuje pro pád vlády a nové volby

Stejně jako sněženky věští příchod jara, naznačuje výskyt nezařazených, či lépe řečeno z klubu vyřazených poslanců již ve druhém volebním období po sobě možný brzký konec vládního projektu. Ten po odchodu poslance Humla z klubu VV ztrácí první ze 118 hlasů, které mu mohly zajistit čtyřletou bezproblémovou převahu nad levicovou opozicí tvořenou ČSSD a KSČM. Na sestřel vlády v případě dohody VV se zbytkem koalice to sice socialistům po Velikonocích nestačí, Huml ale bude zřejmě tvrdým a s vnitřními poměry dokonale seznámeným rétorem, kritizujícím fungování VV.

Podle údajných plánů véčkařských rebelů se odstranění členů VV z ministerstev mělo opírat o hlasy sedmi poslanců, kteří projeví vůli podržet pokračující vládní projekt Petra Nečase v režii ODS a TOP 09 ve sněmovně tak, aby nová dvojkoalice nemusela počítat s podporou ČSSD. Nejenže se údajným architektům celého projektu, Kristýně Kočí a jejímu protějšku z ODS, Petru Tluchořovi nepodařilo získat sedm přeběhlíků z klubu nejmenší vládní strany. Počítat už nemohou ani s původní trojkou rebelů.

SLEDUJEME téma vládní krize
ODS se směje Sobotkovi: Vládu nepoloží a nerozumí cizím slovům

Drsný politolog Doležal: Vláda je odvařená. Musí být volby
Veřejnost musí vyvinout tlak na odchod vlády, vyzývá KSČM
Mám strach o Nečase. Budu ho podporovat, slíbil Šťastný

Pojďme znovu k urnám

Poslanec Stanislav Huml totiž podle svého vyjádření pro ParlamentníListy.cz pokračování reformního úsilí Nečasova týmu nepodpoří. A to ani tehdy, když VV z koalice a kabinetu odejdou úplně. Důvodem prý není změna Humlových názorů poté, co Kočí údajný třičtvrtěroční plán odtajnila v nahrávce, kterou získal časopis Týden. "Mě je úplně jedno co o mě říká Kristýna Kočí, mé důvody jsou jasné, ABL nemá v politice co dělat," řekl ParlamentnímListům.cz Huml.

Pokračovat v podpoře vládního projektu prý nehodlá. "Je pro mě nepřijatelná možnost, že by se zbývající dvě strany s VV nějak dohodly, můj hlas nedostanou. A další varianta, tedy vláda TOP 09 a ODS s nějakou tichou podporou, to také ne. Program TOP 09 se dost zásadně liší od toho, se kterým šly VV do voleb. Jsem osobně příznivcem řešení v podobě předčasných voleb," řeklů Huml ParlamentnímListům.cz. Při hlasování o nedůvěře vládě tak bude pro vyslovení nedůvěry.

Bártovi mandát nevrátím

Ani minutu pak prý brandýský poslanec neuvažoval o tom, že by se svého poslaneckého mandátu vzdal. "Dostal jsem po Radku Johnovi nejvíc preferenčních hlasů. Byl jsem nejúspěšnějším ve Středočeském kraji. Ze sedmého místa jsem postoupil na první. V tom je síla mého mandátu, který nehodlám dávat Vítu Bártovi k dispozici," píše Huml na svých osobních stránkách, kde také v obsáhlém textu popisuje údajné praktiky uvnitř Věcí veřejných.

Zda by znovu kandidoval, si Huml jistý v tuto chvíli není. "Jsem hodně znechucen politikou jako takovou. Bylo to pro mě strašné a největším zklamáním se pro mě stal Radek John ve chvíli, kdy jsme zjistil, že není předsedou Věcí veřejných," doplnil pro ParlamentníListy.cz poslanec.

Prohlášení Stanislava Humla ZDE

Mašíni, smlouva a podivný posudek

Stanislav Huml je služebně nejstarším z tzv. rebelů VV. Proti oficiální názorové linii Véček se ozval krátce po volbách, kdy se VV zastaly Bratří Mašínů. Huml se tehdy ostře vyslovil proti takovému kroku s tím, že Mašíny za hrdiny rozhodně nepovažuje. I díky tomu učinila Véčka nezvyklý krok- smlouvy, v nichž se poslanci straně zavazují, že budou buď ctít program VV nebo dají pod hrozbou finanční sankce k dispozici svůj mandát, strana revidovala a konstatovala, že Ústava ČR je jim nadřazena.

Tím je v podstatě zneplatnila, neboť mandát poslance je podle Ústavy volný a zákonodárce se tak nemusí řídit názorem strany, za kterou byl zvolen. Definitivní tečkou za přátelským vztahem VV-Huml pak je rozhodně vyšetřování údajného zmanipulování znaleckého posudku vytvořeného Humlem v případu z roku 2008. Bývalý dopravní policista a následně soudní znalec v oboru dopravy je přesvědčen o tom, že dávné kauzy využilo samotné vedení Véček jako varování pro rebelujícího poslance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…