Vít Bárta: Chráním Nečase. Má to těžké

17.04.2011 5:11

Nepřátelství vůči své osobě končící ministr dopravy Vít Bárta necítí ani tak z TOP 09 a od Miroslava Kalouska, jako z určitých kruhů ODS. Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř svými výpady vůči němu a Véčkům hájí temné síly v ODS, které se brání „dekmotrizaci". Zradu Kristýny Kočí nechápe, snad jen jako vymytí mozku, které by mělo být trestné.

Vít Bárta: Chráním Nečase. Má to těžké

Vít Bárta nezakrývá, že je naštvaný na to, jakým způsobem i TOP 09 a Miroslav Kalousek předminulý týden razantně osočila jeho a Věci veřejné z privatizace politiky bez toho, aniž by si vyslechla širší kontext souvislostí.

„Ten v následujících dnech začal celkem jasně vyplývat, zejména zveřejněnou nahrávkou, kde Kristýna Kočí tak barvitě popsala, jaký byl vůči Véčkům nastartován plán," uvedl Bárta. „Ale z druhé strany musím říct, že já dnes pořád to nepřátelství vnímám spíš z určitého tábora ODS než z TOP 09," doplnil.

SLEDUJEME téma nahrávka Kočí
Milan Fridrich: Škárka, Kočí a jiné nahrávky

Prohlédněte si FOTOGALERII

Ten Tluchoř

V té souvislosti Bárta připomněl, že útoky vedené proti Véčkům měly vesměs stejného jmenovatele - Petra Tluchoře. „Já považuji za zásadní se ptát, proč pan Tluchoř s paní Kočí rozehráli tuto hru. A jakkoliv je veškerá ta argumentace a síla vložená do útoků proti ABL, mé osobě a Věcem veřejným, tak to, co zatím může být cítit, je možná, a teď spekuluji, snaha o oslabení pana premiéra," míní Bárta.

SLEDUJEME téma vládní krize

Nechceme, aby to smetlo Nečase

„Když my jsme před časem navodili otázku ministra obrany Alexandra Vondry, tak už tehdy jsem říkal, že naší snahou je, aby to neodnesl sám pan premiér. My to bereme tak, že věci uvnitř ODS nejsou černobílé," vysvětluje. Podle něj je v ODS určitý obrodný proces, který je symbolizován Petrem Nečasem, ale mnoho z toho co se v poslední době děje, ten očistný proces brzdí.

Zeptejte se Víta Bárty ZDE

„Někdo tady má ambici stále znovu opakovat, že společnost ABL prorostla do politiky. Ale já znovu musím do omrzení opakovat, že ABL nestála u žádné státní zakázky z žádného ministerstva a byznys ABL je postaven výhradně na komerčním sektoru," zdůraznil Bárta. To jediné, co se mu tak prý dá vyčítat je, že jako akcionář ABL, nikoliv ta společnost, sponzoroval Věci veřejné. „A já jako akcionář, nikoliv ta společnost, jsem odešel do politiky. To je jediné co se tu dá vyčítat," zdůraznil Bárta.

Tluchoř se brání "dekmotrizaci"

Tomu přijde úsměvné, když je Petrem Tluchořem obviňován z „prorůstání byznysu do politiky". „Když si uvědomíme, že ODS tu byla léta spojována s řadou korupčních skandálů. Ale to co jí vnímám je, že ODS se chce očistit. Ale ta snaha o očistu není ukončena tím, jaká vznikla vláda nebo tím, že ta strana má nového předsedu," myslí si Bárta.

Podle něj se tím pouze vytvořily nějaké institucionální podmínky, „aby se strana dekmotrizovala" „ A to co dělá pan Tluchoř já beru jako obranu těch temných sil v ODS, které se dekmotrizaci brání," konstatoval Vít Bárta.

Kristýna žije v obludném světě

To co se posledních čtrnáct dní děje, musí být pro lidi nesmírně frustrující, domnívá se Býrta. „Naprosto rozumím tomu, že lidé už vnímají politiku spíše emocemi a že ty emoce jsou negativní, je pochopitelné. Já sám vedle toho, že musím nějak fungovat, a být rovnocenným partnerem při politických vyjednáváních, jsem těch emocí plný," řekl Bárta.

„A to především ve světle toho co se stalo, co tohle všechno odstartovalo, kdy na začátku byla dvě obrovská lidská zklamání - Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka," připomněl Bárta. „Kristýnu znám někdy od prvního kvartálu 2009. V kontextu všech těch událostí Kristýna zjevně neunesla, co se kolem ní děje," přemítá, proč ke „zradě" došlo.

„Někdo ji vybudoval v hlavě obludnou představu o světě, ve kterém žijeme a ona té obludné představě ve svých šestadvaceti letech naprosto naivně propadla a Kristýna je ta, která se začala chovat přesně podle vzorců těch, kteří jí tohle vnukli do hlavy." dodává Bárta.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV '
Bárta se zhrozil v ČT: Kočí začíná myslet jako kmotři
Štětina (VV): Neřeší se tu horší kauzy než ty, které nám jsou připisovány

Někdo jí vymyl mozek

„Pro mě samotného je nepochopitelné, že jsem si té změny nevšiml. Samozřejmě si nešlo nevšimnout nadstandardního vztahu, který měla s Petrem Tluchořem (ODS), ale brali jsme to spíš s humorem. Pamatuji si jak se žertovalo, že to utužuje vnitrokoaliční vztahy. Ale to co přišlo, když mě Kristýna obvinila z uplácení. Na to nemám slov. Jak se z Kristýny mohl stát úderník kmotrů, to nedokážu dodnes pochopit," přiznává Bárta.

Podle něj by se na něco podobného vyplatilo zavést samostatný trestní paragraf zákona. „Jestli že mě někde Kristýna obvinila z vymývání mozku, tak já mám pocit, že u ní přesně došlo ale z mého pohledu ovšem někým úplně jiným," dodává.

S hořkostí mluví i o Jaroslavu Škárkovi, který první odstartoval lavinu útoků proti jeho osobě a Věcem veřejným. „Já Jardu znám jako spolupracovníka své ženy a především kamaráda Pepy Dobeše. A tady u toho stolu jsme spolu vypili opravdu honě láhví vína a zažili jsme tu opravdu hodně i těžkých chvil," vypráví dnes již ministr dopravy v demisi.

Kdy asi zradil poprvé... 

„Strašné je, že v momentě, kdy Jarda Škárka udělal to, co udělal, začnete si klást otázku, kdy přišel ten zlom. Vybavujete si spoustu historek a otázek, když se v minulosti něco nepovedlo, jestli už v tom byl jeho úmysl nebo nebyl. Kde je ta hranice od kdy se to stalo a od kdy ne. A já mám pořád chuť pořád doufat v to, že Jarda se dostal pode nějaké obrovské mlýnské kameny, pod nějaký velký tlak, nevím jestli vydírání či co, kdy jednal tak jak jednal. Protože jinak si to lidsky neumím vysvětlit," omlouvá Vít Bárta někdejšího přítele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …