Langer ošklivě narazil. Naším jménem nemůže mluvit, zní z ODS

17.04.2011 16:33

Šéf pražské organizace ODS Boris Šťastný nechápe touhu Ivana Langera po předčasných volbách. Tu Langer jasně vyjádřil v nedělních OVM, když se spolu se svým předchůdcem z ČSSD Františkem Bublanem zamýšlel nad situací panující okolo Ministerstva vnitra. A proti Langerovi hovoří i další členové ODS, jeho názor prý podporu nemá.

Langer ošklivě narazil. Naším jménem nemůže mluvit, zní z ODS

V televizním pořadu Otázky Václava Moravce mluvil exministr vnitra Ivan Langer v přenosu z Olomouce. „Vnitro teď hraje hlavní roli, protože ho ministr John přivedl k rozvratu. A myslím si, že bude rád, když odtamtud uteče. Kolabuje struktura veřejné správy. Za mě a pana Bublana to byl fungující úřad," sdělil Langer s tím, že John je klaun Víta Bárty a každá minuta jeho setrvávání na vnitru je tragédií. Navíc stranu Věci veřejné nepovažuje jako dceřinou firmu ABL za demokratickou stranu.

Co vše řekl Ivan Langer v OVM:
Langer: Chci předčasné volby, které vymetou Bártu a ABL

Shoda Langera s Tluchořem...

To však byl pouze začátek. V závěru pořadu ale Langer konstatoval, že by uvítal předčasné volby. "Předčasné volby bych uvítal. I za cenu, že by vyhrála ČSSD. Odstranění lidí, jako jsou ti z ABL, by stálo za to," sdělil v přímém přenosu. Tato slova poněkud šokují šéfa pražské ODS Borise Šťastného. Langerovo přání podle něj nemá podporu ani v poslaneckém klubu, ani mezi členskou základnou ODSky.

SLEDUJEME téma vládní krize

"Na poslaneckém klubu s tímto požadavkem jako první přišel Petr Tluchoř před týdnem, ale nemám pocit že by měl nějaké zastání mezi poslanci. Je přeci jasné, že předčasné volby jsou tou poslední myslitelnou variantou, která ovšem znamená dramatické posílení ČSSD a KSČM," řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

...a Sobotkou z ČSSD

Langerův názor vnímá Šťastný jako přinejmenším podivný. "Nedokážu si to vysvětlit. Jestliže v pátek se všichni tři koaliční partneři shodnou na tom, že chtějí pokračovat v jednání tak, aby společný projekt mohl běžet dál, a hledat řešení, pak nechápu, jak může vyjádření Ivana Langera celé situaci prospět. Jeho názor je mimochodem prakticky totožný s vyjádřením Bohuslava Sobotky z ČSSD. U něj to chápu, chce vyhrát volby, ale proč to chce pan Langer opravdu netuším," uvedl Šťastný pro ParlamentníListy.cz.

Dnes také v OVM:
Peake u Moravce: Nevyměníme vnitro za trafiku pro Johna
Langer chce nové volby: Sice vyhraje ČSSD, ale skončí VV
Peake chválila Klause: Jen dobře, že Bártovu demisi ještě nepřijal

"Ivan Langer nemůže mluvit jménem ODS. Klub žádné stanovisko k předčasným volbám nedal," ohrazuje se proti slovům bývalého ministra vnitra pro ParlamentníListy.cz šéfka sněmovny Miroslava Němcová. O tom, že Langer jménem ODS rozhodně nehovoří, jsou přesvědčení i europoslanci Jan Zahradil a Hynek Fajmon.

Bartoš: Většina poslanců by předčasné volby uvítala

Informaci Borise Šťastného o poslaneckém klubu, který považuje předčasné volby za krajní řešení, ale vyvrací jihomoravský poslanec Walter Bartoš. "Když to tam pan předseda Tluchoř navrhl, proti nebyl nikdo. Řekl bych, že mírná většina poslaneckého klubu variantu předčasných voleb podporuje," řekl ParlamentnímListům.cz Bartoš. 

Napsali jsme:
Víme, komu v ODS nevadí předčasné volby

Se svým názorem pak není zdaleka sám. Podle informací ParlamentníchListů.cz měla skupina poslanců okolo Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Pavla Drobila říkat, že ODS v zásadě předčasné volby nevadí. Šnajdr, který patří ke středočeskému tluchořovskému křídlu, které má dobré vztahy s místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem, měl hovořit o tom, že TOP 09 je přirozeným pravicovým spojencem ODS a je jejím spojencem proti Věcem veřejným. Další Středočech, ministr zemědělství a poslanec Ivan Fuksa prý říkal, že Vít Bárta má své zájmy v Lesích ČR.

Politolog: Langer tlačí na VV, ty se voleb nyní bojí

Langerova slova ale vcelku jasně chápe politolog Josef Mlejnek. Jde podle něj jen o další tlak na VV před pondělním vyjednáváním v rámci koalice. "VV totiž mohou mít z předčasných voleb oprávněně strach. Lze to vyčíst i z dnešního vyjádření Karolíny Peake. Ta varovala před posílením KSČM a její touhou právě po předčasných volbách," uvedl Mlejnek pro ParlamentníListy.cz.

Naopak ideální z hlediska zisku voličských hlasů by byla podle Mlejnka pozice VV mimo vládu. "Oni by sice projektu reformní vlády Petra Nečase vyjádřili podporu, ale rozhodně by nebyli žádnou schvalovací mašinkou. Naopak by tvrdě prosazovaly své varianty reforem. To by vedlo k zablokování reforem. V roce 2014 by pak v řádných volbách tratily právě ODS a TOP 09 jako strany, jejichž vláda neprosadila vůbec nic. Naopak Véčka by to nesmírně posílilo," konsatoval Mlejnek.

Koaliční strany budou pokračovat v jednání v pondělí. Věci veřejné mají podle Karolíny Peake připravené pro své partnery ve vládě hned několik variant, mezi nimi i tu, že by z vlády odešly a kabinet ODS a VV pouze podporovaly ve Sněmovně. Varianta "trafiku" pro Johna výměnou za klíčové Ministerstvo vnitra se jim ale podle Peake nelíbí ani trochu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…