Politici jsou umanutí jako děti, píše sociolog Keller

18.04.2011 7:41

Politologové mají problém s vysvětlením chování vlády Petra Nečase (ODS). Sociolog Jan Keller ovšem pro pochopení chování českých politiků používá vývojovou psychologii. Kvůli pochopení politiků v Nečasově vládě je dobré začít od kapitoly dětský věk a prepubescence.

Politici jsou umanutí jako děti, píše sociolog Keller

„Děti v tomto věku nedokáží regulovat výrazy citů, takže se každou chvíli poškorpí a hned se zase udobřují. Tu zahlédneme v jejich očích slzičky, a vzápětí si padají do náruče a slibují si, že už budou napořád těmi největšími kamarády," píše Keller.

Chci tu reformu, chci

V tomto období děti také neustále opakují: „Já to chci". Neumějí ovšem vysvětlit, proč něco vlastně chtějí. Pořád jen umíněně opakují: „Chci, chci, chci." Podle Kellera stejně argumentují ministři, kteří prosazují například penzijní reformu, reformu školství nebo zavedení školného.

Dalším znakem tohoto dětského období je, že se jedno opičí po druhém. „Když má něco Tonda, chce to mít Frantík taky. Navzájem se přitom trumfují. Tonda má tři křesílka, Frantík potřebují mít aspoň čtyři. Když má Toník tři aférky, Frantíkovi by dvě nestačily. Tak dlouho loudí, až bude mít i tu třetí," přirovnává dál Keller.

Nechápou rozdíl mezi báchorkou a realitou

Děti si také pořád něco vymýšlejí. I když vám drze lžou do očí, je zbytečné je za to trestat. Jsou totiž přesvědčené, že mají pravdu. Nerozlišují mezi báchorkami a realitou. Klidně budou tvrdit, že rozumí financím nebo že s poklesem daní se zvyšují výnosy.

Neustále na sebe žalují a těší se z toho, když pak vážný pan učitel kárá provinilce. Když jsou ovšem samy přistiženy, přísahají, že za nic nemůžou a vícekrát to neudělají. Ty ubrečené děti pak neopomenou ocitovat slova z francouzské komedie Knoflíková válka pojednávající o střetu dvou klukovských part: „Kdybysem to byl věděl, tak bysem sem nechodil."

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…