Šťastný v televizi nechápal. Jaký Bárta? Ten přeci končí

18.04.2011 8:51

Poslanec a šéf pražské ODS Boris Šťastný odmítl, že by Václav Klaus nahrával Věcem veřejným. Šťastný nicméně zamítl myšlenku předčasných voleb. Podle něj je současná koalice stále lepší, než kdyby vládla levice.

Šťastný v televizi nechápal. Jaký Bárta? Ten přeci končí

Vládní krize graduje, demisi již podal ministr dopravy Vít Bárta, další leží na stole. Václav Klaus však zatím žádné rezignace od premiéra Petra Nečase nepřijal a tlačí na politiky, aby představili své další kroky. V pondělí večer by o dalším postupu měli jednat zástupci koaličních ODS, TOP 09 a VV.

Podrobněji:
Gazdík: Bárta a Dobeš pryč. John jinam, minimum. Kníže je v očekávání

Do koaliční kuchyně nechal nahlédnout poslanec a předseda pražské ODS Boris Šťastný. Především odmítl názor bývalého místopředsedy ODS Ivana Langera, že je třeba vyvolat předčasné volby.

Psali jsme:
Langer ošklivě narazil. Naším jménem nemůže mluvit, zní z ODS
Langer: Chci předčasné volby, které vymetou Bártu a ABL

Levice se směje

"Názor Ivana Langera na předčasné volby? U Bohuslava Sobotky to chápu, je to logické. Levice se teď směje," řekl v ČT Šťastný k nápadu, vyvolat nové volby. Zdůraznil, že jako nejlepší řešení vidí dohodu mezi stávajícícmi koaličními stranami. Na dotaz, co s ministrem dopravy Vítem Bártou, jen nechápavě kroutil hlavou.

"Tahle debata není o Vítu Bártovi. Dal demisi a končí. Už je ze hry venku," odmítl dotaz moderátora, že by Václav Klaus zdržováním přijetí jeho rezignace mohl nahrávat právě Věcem veřejným.

Sledujeme téma Předčasné volby

A kritiku Václava Klause, že dosud nepřijal jak rezignaci Bárty, tak žádost o rezignaci od Petra Nečase na ministra vnitra Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše, Šťastný ostře odmítl.

Klaus se chová státnicky

"Václav Klaus se chová státnicky. Jak mu to umožňuje ústava. Nehledá nic jiného, než cestu...," zdůraznil Šťastný s tím, že pokud by Klaus okamžitě přijal rezignace členů vlády, nikam by se řešení vládní krize neposunulo.

Šťastný také varoval před vládou levice. "Určitě chceme dohodu. Je to jediná šance, jak nepřipustit k vládě komunisty a socialisty," zopakoval šéf pražské ODS. Přitom právě na pražském magistrátu vládne ODS s ČSSD.

Klaus: Já nemám žádný termín

Václav Klaus odmítl, že by celou situaci kolem vlády zdržoval, případně porušoval ústavu. "Ústava navíc pro konání prezidenta v těchto věcech nedává žádný termín. Rozumí se, že se má jednat bez zbytečných odkladů. Já tento svůj odklad naopak považuji za nezbytný," řekl LN Klaus. Pro MfD dodal, že by okamžité odvolání tří ministrů VV zmanenalo rozpad vlády.

"Jsem přesvědčen, že by nevyjednané odvolání několika členů vlády z jedné politické strany (včetně jejího předsedy) znamenalo rozpad koalice. To je samozřejmě postup také možný, konec světa by nenastal, ale mělo by být řečeno, že to znamená právě toto, a nemělo by se předstírat, že jde o něco jiného," uvedl Klaus.

Klaus: Příčina krize není Bárta. Spíš duo Kočí-Tluchoř

Václav Klaus se vyjádřil také k plánu Víta Bárty na ovládnutí politiky přes agenturu ABL z roku 2008. "Já jsem plán pana Bárty nestudoval, protože si nemyslím, že by byl skutečnou přičinou dnešní vládní krize. Zajímavé je něco jiného. Zajímavé je, že se mne neptáte, jestli byl příčinou dnešní krize plán dvojice Kočí - Tluchoř (a lidí kolem nich). Zdroj dnešní vládní krize bych já hledal spíše tam," řekl MfD Klaus.

Sledujeme téma nahrávka Kočí

Psali jsme:
Klaus: Takzvané porušování ústavy je politická polemika
Televizní profesorka je v šoku: Klaus je neuvěřitelný a nepředvídatelný
Profesorka Dvořáková má strach: Lidé vyjdou do ulic. A bude to zlé

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…