Zbořit sídliště a sestěhovat nájemníky, plánuje firma osud Janova

18.04.2011 9:15

Lidi vystěhovat a zbořit sídliště Janov. To je plán firmy CPI, který představila litvínovské radnici. Město by raději dalo přednost opravě bytů.

Zbořit sídliště a sestěhovat nájemníky, plánuje firma osud Janova

Podle zjištění serveru iHNed.cz představila developerská společnost CPI plán na zboření kolem šesti stovek bytů na sídlišti Janov. Podle generálního ředitele CPI Zdeňka Havelky by se nájemníci sestěhovali do jednoho bloku domů a zbytek domů by se zdemoloval.

Zbourání paneláků by mohlo vést k prolomení limitů

Sídliště si podle CPI nese obrovské stigma. Firma vlastnící přes šest set bytů má zhruba polovinu neobsazenou. Nedokáže najít nové nájemníky.

CPI ovšem nemá jasno, co by vzniklo na místě zbořených paneláků. „Postavíme tam něco jiného, nebo se na tom místě bude jednou těžit uhlí," navrhuje Havelka.

Pod sídlištěm se totiž nachází zásoby hnědého uhlí, jedná se až o tři čtvrtě miliardy tun. V současné době není těžba možná. Muselo by se schválit prolomení limitů a zdemolovat Horní Jiřetín.

Rekonstrukce bytů na náklady EU

Společnost Czech Coal ovšem tvrdí, že o zásoby pod Litvínovem nemá zájem. Hodlá využívat dobývací prostor Komořany, jehož součástí je ale Horní Jiřetín a Černice. Linie těžby by se měla zastavit jen půl kilometru od hranice města.

Litvínovská radnice by byla raději, pokud by firma CPI byty a sídliště rekonstruovala. Mohla by si na to vzít dotace Evropské unie. Je zde také varianta sestěhovat nájemníky a zapečetit prázdné domy.

Sestěhování ano, ale musí být dobrovolné

Podle serveru iHNed.cz není stěhování a bourání v Janově pouze věcí CPI. Dvě třetiny bytů na sídlišti patří bytovému družstvu Krušnohor, které by se muselo do projektu zapojit.

Na janovském sídlišti odhadem žije kolem tří tisíc Romů. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková nepovažuje stěhování za špatné řešení, pokud bude probíhat dobrovolně. CPI se podle ní musí zavázat, že se prázdné domy opravdu zboří a nedojde k jejich prodeji a dalšímu kolu sestěhovávání obyvatel.

Související:

reklama

autor: vfe

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…