Pospíšil navrhl odvolat šéfa vazební věznice. Kvůli sebevraždě vraha Aničky

18.04.2011 12:42

AKTUALIZOVÁNO Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil navrhuje kvůli sebevraždě Otakara T. odchod ředitele pankrácké vazební věznice. Jeho převelení by bylo nedostatečné. Prověrka odhalila, že interval kontrol byl dvojnásobný místo obvyklé půlhodiny a navíc ještě dozorce kontroloval celu o 21 minut později, než měl.

Pospíšil navrhl odvolat šéfa vazební věznice. Kvůli sebevraždě vraha Aničky

Dozorce pankrácké vazební věznice při sebevraždě Otakara T. kontroloval celu o 21 minut později, než měl, odhalila prověrka. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil tvrdí, že chybovali šéfové věznice i dozorce, který obviněného hlídal. Obviněný se v cele oběsil, zemřel po několika dnech v nemocnici. Pospíšil proto požaduje tresty.

Pospíšilovi vadí, že jediného obviněného z vraždy a znásilnění devítileté Aničky měli dozorci kontrolovat jen každou hodinu, místo obvyklé půlhodiny. „Podle mého názoru byl tento interval dosti dlouhý, obvykle je půlhodinový," řekl Pospíšil. „Věznice tím neporušila žádný podpis, rozhodnutí ale nebylo zcela vhodné," dodal ministr.

Dozorce kontroloval o 21 minut později

Ani hodinový interval však dozorce nedodržel, kamery ho usvědčily, že se zpozdil. „Dozorce konající službu nedodržel stanovený interval kontrol cely Otakara T. Při odhalení sebevražedného pokusu byl v prodlení 21 minut," přiblížil provinění ministr. „Jeho pochybení považuji za zásadní," uvedl Pospíšil, který bude požadovat trest pro něj i pro nadřízeného, který určil hodinový interval kontrol.

K věci:

Šéf pankrácké věznice končí. I kvůli smrti Otakara T.

Oběti by měly být rychleji odškodněny. I za psychickou újmu 

Otakar T., který byl obviněn z vraždy Aničky, zemřel

Foto: justice.cz


Sdělení ministra Pospíšila:

Vzhledem k porušení interního pokynu pankrácké vazební věznice i k nevhodně stanovenému intervalu kontrol na cele obviněného O.T. navrhuje ministr spravedlnosti kázeňské potrestání vedoucích pracovníků věznice i dozorce, který vykonával službu v době sebevražedného pokusu.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vyhodnotil vyžádanou zprávu Vězeňské služby ČR i stanovisko oddělení zvláštních kontrol ministerstva spravedlnosti k případu sebevražedného pokusu obviněného O.T. ze dne 21. 3. 2011 ve Vazební věznici Praha - Pankrác.

V postupu Vězeňské služby ČR v této věci zjistil následující pochybení:

1)      Nevhodně stanovený interval kontrol na cele obviněného O.T.

Interval kontrol na cele obviněného O.T., který Vazební věznice Praha - Pankrác stanovila na 1 hodinu, byl podle názoru ministra spravedlnosti příliš dlouhý. V jiných obdobných případech bývá kratší, například 30 minut.

2)      Porušení Pravidel pro výkon služby dozorců oddělení výkonu vazby a trestu Vazební věznice Praha - Pankrác

Dozorce konající službu v noci z 20. 3. na 21. 3. nedodržel stanovený interval kontrol cely O.T., který neměl být delší než jedna hodina. Jak vyplývá z kamerových záznamů, při odhalení sebevražedného pokusu O.T. byl dozorce v prodlení 21 minut. Toto pochybení považuje ministr spravedlnosti za zásadní.

3)      Porušení zákona o výkonu vazby

Recidivista O.T. obviněný z vraždy, znásilnění a krádeže byl umístěn do cely s dosud netrestaným občanem Vietnamu, který je obviněn z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Zákon č. 293/1993 Sb., o výkonu vazby přitom nepřipouští umístit do stejné vazební cely obviněného, který v minulosti nebyl trestán, s recidivistou.

Je nutno uvést, že toto porušení zákona bylo pouze formálním pochybením a nebylo v příčinné souvislosti s tragickým vyústěním případu.

Ministr spravedlnosti navrhuje tato opatření:

  • a) systémová opatření - stanovit objektivní kritéria pro zavedení bezpečnostních opatření při zvláštním dozoru (zejména lépe specifikovat vnitřní pravidla věznic pro stanovení intervalu kontrol na celách)
  • b) personální opatření
  • - odchod ředitele Vazební věznice Praha - Pankrác zvedoucích funkcí
  • - kázeňské potrestání 1. zástupce ředitele Vazební věznice Praha - Pankrác, vedoucího oddělení výkonu vazby a trestu a dozorce, který vykonával kontrolu vdobě sebevražedného pokusu O.T.

Podle sdělení generálního ředitele Vězeňské služby ČR Jiřího Treglera požádal ředitel Vazební věznice Praha - Pankrác 15. 4. 2011 o převedení na jiné služební místo. Ministr spravedlnosti tento postup považuje za pouze dočasné řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…