Návrh poslanců: Na zakázku ProMoPro by si měl posvítit NKÚ

18.04.2011 15:52

Sněmovní petiční výbor chce, aby Nejvyšší kontrolní úřad prověřil kvůli případu údajně předražené zakázky pro firmu Promopro hospodaření úřadu vlády. Soustředit by se měl hlavně na výdaje související s českým předsednictvím Evropské unii.

Návrh poslanců: Na zakázku ProMoPro by si měl posvítit NKÚ

Údajně předražená zakázka firmy ProMoPro se stala podnětem pro sněmovní petiční výbor, aby požádal Nejvyšší kontrolní úřad o prověření hospodaření Úřadu vlády. Kontrola by se měla týkat období od roku 2007 do roku 2009. „Jde jen o doporučení, Nejvyššímu kontrolnímu úřadu nařídit prověrku nemůžeme," vysvětlil místopředseda výboru Vladimír Koníček (KSČM).

Poslanci chtějí, aby se NKÚ zabýval celkovou ekonomikou úřadu vládu, i když hlavním důvodem je podle Koníčka kauza Promopro. Postup NKÚ je takový, že širší vedení úřadu, takzvané kolegium, vychází při sestavování plánu kontrol mimo jiné z podnětů, které mu poskytne právě sněmovna nebo Senát, případně některý z jejich orgánů. Kolegium podnět posoudí a hlasováním rozhodne, zda se úřad na kontrolu posléze vydá.

Kauza otřásla pozicí ministra Vondry

Kvůli kauze se ocitl pod tlakem ministr obrany Alexandr Vondra, který byl v době údajně předražené zakázky vicepremiérem pro evropské záležitosti. Odchod Vondry kvůli tomu požaduje opozice, volali po něm i zástupci TOP 09. Za nynější vládní krize chtějí Vondrův odchod Věci veřejné. Vondra rezignaci nabídl, premiér Petr Nečas ale ještě neoznámil, jak s nabídkou naloží.

K věci:

Kalousek: Vyšetřování kauzy ProMoPro neovlivňuji 

Policie začala s výslechy u kauzy ProMoPro 

Vondra: K politické odpovědnosti za ProMoPro jsem se přihlásil 

Foto: nku.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …