Škárka: Očekávám, že na mě něco vytáhnou. Jako na Kočí

18.04.2011 17:10

Vyloučený poslanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka už prý nemá strach o svoji bezpečnost, proto už nemá ani ochranku. "Všechny dokumenty pro vyšetřování mých podezření jsem předal státnímu zastupitelství, bezpečnostní riziko tudíž považuji za ukončené," řekl Škárka v pondělí na Rádiu Česko.

Škárka: Očekávám, že na mě něco vytáhnou. Jako na Kočí

Na dotaz, zda by postupoval stejně, pokud by mohl vrátit čas, kdyby věděl, jak hlubokou vládní krizi svým jednáním způsobí, odpověděl, že ano.


"Celá situace už byla tak neúnosná, že bylo třeba postupovat tak, jak jsem postupoval," zdůvodnil Škárka.

Nahrávka? Z devadesáti procent záměrná lež. Je to Kristýny mladická nerozvážnost

Vyjádřil se i ke zveřejněné nahrávce rozhovoru Kristýny Kočí - podle Škárky je na ní v devadesáti procentech uvedená záměrná lež. "Nicméně připouštím, že vše nabralo takový obrat také pod tlakem mladické nepozornosti," uvedl Škárka.


"Předpokládám, že bude snaha i na mě vykonstruovat nějaké kompromitující materiály - tak jako tomu bylo u Kristýny Kočí," řekl dál Škárka poměrně překvapivě. Jakého charakteru materiály budou, či jaké oblasti by se mohly týkat - zda například financování, odpovědět nechtěl. "Netuším, co se na mě objeví," opakoval jen. Doplnil ještě, že se však nebojí ani toho, že by eventuálně mohlo nebezpečí přijít ze strany trestního stíhání za braní úplatků.


"Ne, pokud by se řešily peníze v té výši nad 50 tisíc korun, co jsem dostával několik měsíců po sobě, opravdu šlo o provozní náklady výkonného místopředsedy strany. Navíc mám na vše, co z toho bylo pořízeno, paragony," uvedl Škárka.

S Bártou jsem kamarád nebyl - jen blízký kolega

Rozhovor se tak dál točil kolem financí ve straně Věci veřejné. Škárka opět zopakoval, že si peníze od Víta Bárty nepůjčoval - přesto, že Bárta označil jeho a Kristýnu Kočí spolu s Martinem Mackem za členy VV, kterým byla půjčka poskytnuta. "Ne, je to jen snaha pana Bárty uhrát situaci jiným směrem,"  zopakoval Škárka.

Poněkud jiný názor než Bárta, prezentoval také v pojetí jejich vzájemných vztahů. Bárta totiž označil Škárku za přítele, který mu vrazil dýku do zad. "Byli jsme blízcí kolegové, přátelé ne, tak bych to nenazval. Stejně tak bych nemluvil o dýce v zádech a už vůbec ne v osobní rovině. Byla to prostě snaha o to, aby se věci daly do pohybu a začaly řešit," uvedl své vidění problému Jaroslav Škárka.

Čtěte také:

Poté, co přišla řeč na nahrávku, na které hovoří Bárta k managementu firmy ABL, jež se dostala do redakce MF DNES, opět Škárka odmítl jakoukoli spojitost či jeho vlastní iniciativu. "Nevěděl jsem o tom. Nahrávku jsem slyšel poprvé až poté, co byla zveřejněna," řekl.

Nicméně připustil, že právě obsazování lidí pocházejících z ABL na vysoké posty na ministerstvech bylo to, co se pro něj stalo neúnosné a neobhajitelné. Proto se údajně začal od strany odklánět. "Řešili jsme spolu řadu otázek, poslední dobou se mně stále více také nelíbilo to, že VV působily jako opozice ve vládě," zopakoval důvody, které ho nakonec vedly k jednání, jež ho stálo vyloučení ze strany i poslaneckého klubu a spustilo vládní krizi.

Pokuta je protiústavní

I poslední část rozhovoru byla věnována financím - a to smlouvě o pokutě 7 milionů korun, jež museli členové VV uzavřít pro případ, že by se dostali ze stranou do konfliktu zájmů a nehlasovali v jejím společném zájmu. "Tu svoji mám u sebe, to, že bych musel tuto částku uhradit, se nebojím. Ostatní smlouvy jsou zřejmě zavřené v trezoru sídla Věcí veřejných - já je rozhodně u sebe neměl, jak se také spekulovalo," řekl dále Škárka.

Čtěte také:

Podle něj stejně hrozba toho, že by někdo musel smluvní pokutu platit, je nereálná, protože jde o protiústavní akt - tak, jak upozorňoval od samého začátku jiný rebel Stanislav Huml.

Závěrem prozradil, že několik trestních oznámení, která podal v minulých dnech, rozšířil ještě o jedno - a to je na neznámého pachatele. "Podal jsem ho proto, že zhruba na deseti finančních smlouvách zřejmě není můj podpis. Většinou jsem podepisoval až závěrečnoou zprávu, nechápu, jak i na těch dílčích smlouvách může můj podpis být. Proto chci, aby to policie prošetřila. Podezření na konkrétní osobu však žádné nemám," uzavřel Jaroslav Škárka.   


Související: Respekt má znovu nabito proti Bártovi. Škárka povídal o smlouvách

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…