Schwarzenberg: Už kvůli klidu ve vládě by měl John vnitro pustit

18.04.2011 20:07

Ministerstvo vnitra bez Johna, zachování letectva, přezkoumání bezpečnosti jaderných elektráren a vytvoření seznamu rušených ambasád v Evropě. Takové názory vyjádřil ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg na Rádiu Impuls v pořadu Impulsy Václava Moravce.

Schwarzenberg: Už kvůli klidu ve vládě by měl John vnitro pustit

Během rozhovoru si Karel Schwarzenberg v souvislosti s českou politikou posteskl, že specialitou české politiky jsou urážky a že není dostatek mladých politiků. „Po celé Evropě je obtížné sehnat dobré politiky. Dříve mladé lidi lákalo jít do politiky. Dnes jdou do soukromého sektoru, protože mají více volného času, volné víkendy a tak. V politice tohle není," řekl.

TOP 09 nemá kandidáta na vnitro

Podle Schwarzenberga je Česko v posledních letech poněkud nešťastné ve volbě ministra vnitra. „Někteří se tam až moc zabydleli, jako Stanislav Gross nebo Ivan Langer, jiní mají problémy. My jsme si nikdy nenárokovali vnitro. Máme dobré kandidáty na ministerstvo životního prostředí nebo školství, ale na vnitro ne," dodal s tím, že však John už kvůli klidu ve vládě na vnitru zůstávat neměl.


Potvrdil, že koncepce zahraniční politiky už je připravena, ale probíhají korektury. Některé kroky bude muset ještě sladit s ministerstvem obrany. V roce 2014 skončí pronájem nadzvukových letounů Gripen a pak bude potřeba dalších rozhodnutí. „Jaká značka, provedení a vybavení, to musí specifikovat ministerstvo obrany a vojáci. Zjistili jsme, že bychom stíhačky nemohli třeba v Libyi nasadit, takže se o tom musí diskutovat. Nicméně naše letectvo je třeba z bezpečnostních důvodů zachovat," zdůraznil.

Jaderné elektrárny přezkoumat

Ohledně zavírání jaderných elektráren v sousedním Německu vyjádřil Karel Schwarzenberg obavy nad tím, jak se Němci vypořádají s technickými problémy „Oni budou prý přecházet na větrné elektrárny. Celé pobřeží má být osazeno větrníky. Nicméně je důležité, jak se poperou s energetickými výkyvy. My nemáme moře, takže zatím musíme u jaderné energie zůstat," dodal.

S potížemi s Rakouskem počítá, ale i tato země odebírá část energie vyrobenou v jaderných elektrárnách, takže než se nejde alternativa, je třeba u těchto zdrojů zůstat, ale stále dohlížet na jejich bezpečnost. „Dukovany jsou jednou z nejbezpečnějších jaderných elektráren na světě, ale přesto v ní musíme spolu s Temelína udělat bezpečnostní přezkoumání," doplnil.

Bez peněz nelze držet ambasády

Na adresu zavírané ambasády v keňském Nairobi ministr zahraničí Karel Schwarzenberg prohlásil, že se nedá nic dělat. „Je mi jasné, že naše síť není dokonalá. Ale české přísloví říká: Bez peněz do hospody nelez. A pokud na to nemáme peníze, tak se musíme uskrovnit. Máme zastoupení v etiopské Addis Abebě, kde je důležitější. Nicméně doufám, že i v Keni se nám ho podaří opět otevřít. Musíme se ale nejdřív trochu finančně zotavit," doplnil s tím, že i některé ambasády v Evropě se budou zavírat. Jejich seznam vyplyne podle požadavků a plánů Česka v příštích dvou letech.


K vládní krizi:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …