Čeká Česko nový ČEZ - tentokrát v lesní podobě?

18.04.2011 19:17

Ministr zemědělství uvažuje o částečné privatizaci státních Lesů ČR. Kromě toho, že by se tento záměr silně dotkl jedné šestiny české krajiny, otevírá se tím rovněž principiální spor o smysl veřejného majetku.

Čeká Česko nový ČEZ - tentokrát v lesní podobě?

Podle serveru Deník Referendum by se částečná privatizace státních Lesů ČR, o které uvažuje ministr zemědělství Ivan Fuksa, notně podepsala na celé jedné šestině české krajiny. Ale také otevírá principiální spor o smysl veřejného majetku.

Během posledních měsíců poutal pozornost hlavně atak, který na státní lesy podniká několik vlivných dřevařských společností s politickými konexemi. Obří tendry na prodej dřeva a veškeré práce v lesích, jež ministr Ivan Fuksa plánuje, jsou jim očividně šité na míru.

Čtěte také:

Server upozorňuje na to, že mezitím však nenápadně probíhá ještě druhá, patrně mnohem důležitější debata. Ministr totiž seriózně uvažuje o dalším plánu. Za prvé by Lesy ČR proměnil ze státního podniku na akciovou společnost, za druhé posléze několik procent nové firmy privatizoval rozprodejem přes burzu.

Čtěte také:

Málokterá instituce má na náš život takový vliv jako státní podnik Lesy ČR. Přímo spravuje 16 procent české krajiny, a utváří tak velkou část země. Pozemky, o které pečuje, každý týden v průměru navštíví zhruba dva miliony výletníků, houbařů a dalších lidí. Domov tu má velká část naší přírody.

Lesy - to přece není jen pěstování a prodej dřeva

Ministr hlavně argumentuje, že pokud se státní lesy promění na akciovku, stát se snadněji dostane k profitu z prodaného dřeva. Což zní poměrně prakticky a možná i rozumně - ovšem pouze ve vidění světa, které Lesy ČR redukuje na firmu na pěstování a obchod s dřevní surovinou.

Právě zde tkví fundamentální spor, který se kolem státních lesů rýsuje. Lesy ČR totiž neslouží pouze k pěstování a prodeji dřeva. Naopak.

Veškerý profit, který předloni (loňská čísla ještě nejsou) státu vydělaly, činil v přepočtu na obyvatele 56 korun. Asi není příliš kurážné odhadovat, že pro většinu Čechů a Češek jsou ostatní služby státních lesů - utváření krajiny, víkendové výlety, místo pro přírodu, zadržování vody - mnohem důležitější než těch pár desetikorun.

Většina z nás státní lesy považuje v prvé řadě za veřejnou službu. Fuksův plán k nim však přistupuje jako k výlučně komerční společnosti.

Ministr se hájí, že by prý případně prodal pouze několik procent akcií a že privatizace se má týkat jen správce lesů, leč samotné pozemky zůstanou výlučně v rukou státu. To je všechno pravda pravdoucí. Pokud by lesy byly pouhá továrna na dřevo, patrně se nic důležitého neděje.

Vznikne nový ČEZ - tentokrát lesní?

Ale po státním podniku může vláda chtít, aby dal přednost zdraví lesů nebo službám pro výletníky před vysokým ziskem z těžby. Akciová společnost takhle postupovat nebude. Minoritní akcionáři budou požadovat, aby firma usilovala o profit, nikoli sloužila nějakým sociálním zájmům většinového vlastníka.

Státní lesy by se tudíž proměnily v něco jako lesní ČEZ, varuje Deník Referendum. V polostátní firmu s tvrdě a výhradně komerční orientací.

Stačí prý, aby vláda prodala několik akcií, a stát sice zůstane nepochybným vlastníkem většinového podílu, ale naprosto se promění účel a mise společnosti, která lesy spravuje.

Čtěte také:


Oficiální vyjádření resortu:

Ministr zemědělství nechystá žádnou privatizaci státního podniku Lesy ČR,
jen hledá způsob, jak využít jeho zisky

 

Podstatná část příjmů Lesů ČR se vrací zpět do lesů, na zalesňování, ozdravování lesa, úpravy cest a podobné veřejně prospěšné účely.  A tyto investice do budoucnosti a zdraví lesů dále porostou. Přesto bude dobré hospodaření podniku vždy přinášet více peněz, než by bylo účelné využít přímo v Lesích ČR. Jen poctivé tendry podle Dřevěné knihy zvýší výnosy podniku několik miliard korun oproti stavu v roce 2009.

Paradoxem pravidel EU je, že využití zisků státního podniku na důchodovou reformu, protipovodňovou ochranu či krajinné úpravy by zvýšilo deficit státního rozpočtu. Naskočily by mu výdaje, ale peníze vybrané z Lesů ČR jako jednorázové transfery by se nepočítaly jako příjmy. Podle účetních pravidel EU se totiž jako příjmy státních rozpočtů počítají jen pravidelné dividendy. Toto opatření přijala EU proto, aby státy nezakrývaly deficity veřejných rozpočtů jednorázovými příjmy.

Ministerstvo zemědělství hledá cestu, jak tuto situaci vyřešit. Experti zkoumají několik variant, nejnadějnějším řešením podle českého i evropského práva stále je převod Lesů ČR na akciovou společnost, která by mohla pravidelné dividendy vyplácet.  V této souvislosti se jako námět objevila i úvaha, zda by nebylo výhodné uvést malou část akcií na burzu. Tato myšlenka byla zamítnuta již v zárodečném stádiu. Stoprocentním vlastníkem akciové společnosti by zůstal stát.

„Zadání státu jako vlastníka je a bude jasné: na prvním místě stojí veřejná funkce lesa a jeho zdraví, to musí všechny hospodářské koncepce jasně brát jako východisko. Žádnou privatizaci lesů nechystám, jak jsem již několikrát uvedl," potvrzuje ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rodiče o tom nevědí. Co neziskovky na školách ukazují dětem

5:00 Rodiče o tom nevědí. Co neziskovky na školách ukazují dětem

Pedagogičtí pracovníci jsou povinni „poskytovat dítěti, žáku, studentovi nebo zákonnému zástupci nez…