Politologové odhadují: Pondělní jednání o vládě skončí patem

18.04.2011 22:40

Koaliční lídři v Kramářově vile svá vyjednávání v pondělí večer popotahují na maximálně únosnou mez. I proto jsou politologové skeptičtí k tomu, že by došli nějaké vzájemné shodě v tom, jak se vyrovnat se současnou vládní krizí.

Politologové odhadují: Pondělní jednání o vládě skončí patem

Představitelé tří koaličních stran se v pondělí v sedm hodin večer sešli k dalšímu jednání k řešení vládní krize. Podobných jednání už bylo několik, zatím vždy skončila bez výsledku. Na tom pondělním se řeší především post ministra vnitra, které nyní řídí předseda VV Radek John.

Ačkoli původně slibovali, že v deset večer oznámí, na jakých závěrech se usnesli, ještě po desáté večer v pondělí jasno nebylo a pokračovalo se intenzívně ve vyjednáváních.


Podle analytičky ČT Martiny Lustigové se však dalo už vzhledem k délce schůzky, že se představitelé koaličních stran na společném postupu v pondělí v noci nedohodnou.

"Je více než zřejmé, že se za zavřenými dveřmi teď hraje hlavně o ministerstvo vnitra," potvdila Lustigová to, co se celý den proslýchalo a dopředu vědělo.

Jednou z variant, o kterých se zřejmě jedná a informovaly o ní i ParlamentníListy.cz, že post ministra vnitra za Radka Johna obsadí nestraník a John dostane ve vládě jinou roli. I když se však koalice během pondělí shodovala na tom, že chce v současném projektu vládnutí ODS, TOP 09 a Věcí veřejných pokračovat, ohledně odvolávání jednotlivých ministrů se vedou spory.

Premiér Petr Nečas totiž navrhl už před několika dny, krátce po oznámení rezignace Víta Bárty (VV) také odvolání ministra školství Josefa Dobeše (VV). Trvá na tom, že by tento resort neměl straně vůbec zůstat. To potvrdilo i pondělní jednání Výkonné rady ODS.

Související:  


Politologové: Pondělní noc rozuzlení nepřinese

Dva oslovení politologové se v pořadu Události, komentáře v ČT shodli na tom, že je možné to, že dohoda koaličních lídrů bude ještě otázkou dalších dnů.

Čtěte také:


"Je už velmi pravděpodobné, že se v Kramářově vile nedohodnou," připustil politolog Petr Sokol. Vyjádřil se také k tomu, že na post ministra vnitra bude zřejmě snaha dosadit nestraníka. "Je možné, že to bude i kandidát, kterého tlačí na tento post Hrad a prezident," řekl Sokol. Nicméně podotkl, že vůbec není jasné, zda se o tomto kandidátovi na pondělním nočním jednání K12 vůbec jedná. Označil to za možná v tuto chvíli velmi předčasné.

Druhý politolog Lukáš Jelínek uvedl, že pro koaliční parntery je teď největší povinností se semknout. "Koaliční strany jsou nuceny okolnostmi se vzájemně podržet. Domnívám se, že to je možné a že k tomu skutečně dojde, i když ta nedůvěra, která zákonitě přišla po všech těch informacích i sledování a špiclování i různých nahrávkách, zůstane a bude se v takovém případě prohlubovat. Znamená to, že se vládní koalice pod tímto tlakem znovu a dost možná velmi brzy opět otřese. Do léta se můžeme proto dočkat ještě dalších potíží," uvedl svoji prognozu Jelínek.

Řekl tak, že i když se vláda v těchto dnech zřejmě ještě dohodne, nebude to na dlouho.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…