Politici nemusí chodit na nemocenskou. Stačí jim omluvenka

19.04.2011 7:52

Poslanci se před lety postavili na stejnou úroveň jako obyčejný zaměstnanec. Zrušili si privilegium v proplácení nemocenské, kdy mohli měsíc zůstat doma za plný plat. Teď pro ně také platí první tři dny zdarma, další dny mají výrazně zkrácený příjem.

Politici nemusí chodit na nemocenskou. Stačí jim omluvenka

Tato změna ale nejspíš byla pouze signálem voličům. Politiky totiž nic nenutí k tomu, aby si v případě nemoci nechali vystavit neschopenku. Stačí jim omluva z jednání parlamentní komory.

Neschopenky na prstech jedné ruky

Stále tak dostávají plný plat, který je dnes 55 900 korun hrubého a bez příplatku, a náhrady v rozmezí 29 100 Kč do 39 400 korun hrubého.

Neschopenky se podle deníku Právo dají v českém parlamentu spočítat na prstech jedné ruky. Za poslední volební období čerpali nemocenskou jen dva poslanci Ivan Ohlídal (ČSSD) a David Kádner (VV).

Marodění stojí hodně

„Je to přece podle zákona, tak by to mělo být," řekl deníku Právo Ohlídal. Jako místopředseda výboru pobírá měsíčně 67 300 korun hrubého a zdaněné náhrady pro něj činí 39 400 korun. Nechtěl rozebírat, kolik ho marodění stálo.

Podle zjištění Práva se dlouhodobě omlouvají z účasti dva poslanci, kteří mají vážné zdravotní problémy. Na omluvenkách ale neuvádějí důvody.

Za tři roky jen dvě neschopenky

V Senátu za uplynulé tři roky byli na neschopence jen dva senátoři Jiří Čunek a Josef Vaculík (oba KDU-ČSL). Čunek prý byl doma a nepracoval, dobrovolně si proto nechal vystavit nemocenskou. Vaculík měl nemocenskou kvůli těžké autonehodě.

Omluvy ze zdravotních důvodů jsou prý nejčastější, dalšími jsou třeba rodinné nebo pracovní důvody. V zákoně o platech ústavních činitelů se píše, že za neomluvené absence mohou přijít o celý plat a náhrady. Není v něm ovšem popsáno, kdo má o pokutách rozhodovat.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…