Laik neodhalí sledování ani odposlech, říká bývalý šéf vojenských zpravodajců

19.04.2011 10:13

Podle bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby Andor Šándor se v České republice objevuje čím dál více levné zpravodajské techniky. Běžný člověk prý nedokáže odhalit, že jej někdo sleduje nebe odposlouchává. Řekl to v deníku Právo.

Laik neodhalí sledování ani odposlech, říká bývalý šéf vojenských zpravodajců

Nález štěnice v ložnici poslankyně Kristýny Kočí prý znamená, že se v Česku objevuje stále levnější zpravodajská technika použitelná k nahrávání a sledování. Také je zde skupina bývalých policistů, kteří odešli po tzv. úspěšných reformách.

Bývalí policisté jsou schopni štěnice ovládat

„Ti jsou schopni a ochotni za peníze tyto dvě věci propojit a sledovat lidi za účelem ovlivňovat cokoli. A nechci říkat, zda se tu ovlivňuje výsledek voleb, nebo zda tu jde o samotnou podstatu demokracie," řekl Šándor deníku Právo.

Tento trend prý bude dál narůstat. Nejvíce se projevuje v byznysu, kdy firmy proti sobě uplatňují jakékoliv postupy k získání informací, které je zvýhodní při výběrových řízeních. Ty firmy to zcela znedůvěryhodňuje.

Laik nepozná, že je sledován nebo odposloucháván

Podle Šándora nemůže laik poznat, zda je odposloucháván. „Řeči typu „mně v tom písklo, kuňklo" jsou samozřejmě nesmysly. Vy jste schopni laicky rozpoznat odposlech jen tak, že přes ten telefon sdělíte určitý typ informace jenom malému, přísně identifikovatelnému okruhu a pak zjistíte, že tou informací disponuje někdo jiný," vysvětluje.

Stejně tak netrénovaná osoba nedokáže odhalit sledování autem nebo lidmi. „Způsob, jak si skupina sledovačů osobu předává, odhalení ztěžuje. Kdo nemá cvik, nepozná to. Proto bych byl vždy opatrný při tvrzení, že jsem byl odposloucháván či sledován," míní Šándor.

V ložnici by se muselo jednat o důležitých věcech

Nález štěnice v ložnici Kočí může být jen tzv. vrtění psem nebo snaha o zviditelnění. Podle Šándora nemělo zařízení u Kočí sofistikovaný způsob napájení. Bylo potřeba v něm měnit baterie. Z toho lze odvodit, že to vyrobil amatér.

Do ložnice se štěnice umísťují, jen když je jisté, že se tam mluví o důležitých věcech. „Takový systém by byl uplatněn v ložnici dámy, jež z pánů, které si tam vodí, takto tahá informace," tvrdí Šándor. Sám by štěnici umístil hned do několika místností, aby měl celkový přehled o dění v bytě.

Vyloučil, že by šlo odhalit, kdo zařízení do ložnice Kočí umístil. SIM karta ve štěnici prý byla anonymní a lze předpokládat, že se na ní volalo rovněž z anonymní karty.

Související:

 


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…