Političtí sponzoři se neumějí podepsat dvakrát stejně

19.04.2011 11:19

První náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Pavelka svůj způsob podepisování změnil během tří měsíců. Zvláštní je, že se jeho podpisy liší na dokumentech dokládajících transparentnost financování strany TOP 09. Podobně jsou na tom Věci veřejné. Jejich bývalý místopředseda Jaroslav Škárka prohlásil v časopise Respekt, že podpisy ve výroční zprávě VV nepatří jemu.

Političtí sponzoři se neumějí podepsat dvakrát stejně

Pavelka dal straně TOP 09 deset tisíc korun loni v září. V prosinci přidal dalších padesát tisíc. Na každé darovací smlouvě je ale podle Hospodářských novin jiný podpis.

Moje podpisy se občas liší. Nic nezákonného

„Údaje ve výroční finanční zprávě jsou správné a můj podpis prostě vypadá, jak vypadá," reagoval Pavelka. „Přiznávám, že moje písmo je poněkud nečitelné a moje podpisy se občas liší. Byly to ale moje peníze, naložil jsem s nimi dle svého uvážení. Použil jsem přitom služeb tuzemské banky. Summa summarum: je zbytečné hledat něco nezákonného," dovysvětlil.

Hospodářské noviny ale mají teorii, že se někdo mohl snažit zpětně opatřit podpisy ke všem darům sponzorské smlouvy, aby byla výroční zpráva strany bezchybná.

„Nevidíme jediný důvod, proč by měla být zpochybněna transparentnost našeho účetnictví," řekla Hospodářským novinám mluvčí TOP 09 Alžběta Plívová.

Různě se podepisuje také sponzorka Zemanovců

Deník ale našel odlišné podpisy i u sponzorů Strany práv občanů - Zemanovců. Ivana Gabrielová z Plzně darovala straně čtyřicet tisíc a posléze třicet tisíc korun. První smlouvu s ní podepisoval Miloš Zeman, druhou smlouvu podepsal šéf plzeňské buňky Zemanovců Vladimír Gabriel. Podpis Gabrielové se ale pokaždé liší.

„Děkujeme, že jste nás na nesrovnalost v podpisech darovacích smluv upozornil. Obátíme se na paní Gabrielovou, aby nám potvrdila, že oba dva finanční dary poskytla," odpověděl redaktorovi HN místopředseda strany pro ekonomiku Martin Nejedlý.

Zemanovci prý v roce 2010 hospodařili s 71 miliony korun. Podle Nejedlého tak nemůže čtyřiceti tisícová částka zpochybnit transparentnost strany.

Související:

reklama

autor: vfe

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…