V Moravském Krumlově se znovu otevírá expozice se Slovanskou epopejí

19.04.2011 11:50

V Moravském Krumlově je od úterý po zimní přestávce opět otevřená expozice se slavným dílem malíře Alfonse Muchy Slovanská epopej. Nyní lidé v krumlovském zámku uvidí 15 z 20 obrazů této kolekce. V říjnu je čeká stěhování do Prahy. Krumlov počítá s tím, že by se dílo mělo vrátit na Moravu v roce 2014, řekl ČTK moravskokrumlovský starosta Tomáš Třetina (TOP 09).

V Moravském Krumlově se znovu otevírá expozice se Slovanskou epopejí

Radnice Moravského Krumlova v úterý zaslala vedení Prahy návrh smlouvy o smlouvě budoucí na opětovné zapůjčení díla. Rozměrná plátna by se podle předchozí domluvy vedení obou měst měla vrátit do Krumlova poté, co bude zámek, a především expozice, pro epopej zmodernizována.

Modernizace zámku do roku 2014

"Rozhodně tedy nehovoříme o tom, že by současná sezona měla být pro epopej v Krumlově poslední. Naopak počítáme s tím, že ji v roce 2014 umístíme do kvalitnějších a podstatně rozšířených výstavních prostor," uvedl starosta. Libreto nové expozice, do níž budou zahrnuta i další výtvarná díla, je už hotovo.

Smlouvu o smlouvě budoucí na zápůjčku díla potřebuje město pro další jednání související s poskytnutím státních dotací na obnovu moravskokrumlovského zámku. V nejbližších dnech bude vedení radnice jednat s vlastníkem objektu - slovenskou společností Incheba o budoucnosti památky. Ve hře je zápůjčka, pronájem nebo i prodej zámku městu.

V září se všechny obrazy přesunou do Prahy

Letošní sezona skončí 30. září. Pak by měli začít restaurátoři Galerie hlavního města Prahy svěšovat 15 děl v zámku a následně je přestěhují do pražského Veletržního paláce.

Expozice s epopejí přivítá ve středu dopoledne zájezd francouzských turistů. Návštěvu si už nyní zamlouvají i cestovní kanceláře pořádající výpravy pro Poláky a Japonce.

Loňská výstavní sezona byla pro epopej, která je v Moravském Krumlově umístěna přes půl století, nejúspěšnější. Na díla se přišlo podívat 60.000 osob. V roce 2009 to bylo 35.000 a rok před tím 24.000 turistů. Nárůst zájmu veřejnosti o dílo je odrazem sporů o to, zda zůstane vystaveno na Moravě.

O vlastnictví Muchova díla se vedou spory. Záměr přestěhovat jej do Prahy vyvolal vlnu nevole. Petici proti tomu podepsaly tisíce lidí. Odpůrci stěhování argumentují tím, že dílo je vystaveno v Muchově rodném kraji, kam podle nich patří, a upozorňují na to, že Praha dosud nepostavila pro epopej speciální pavilon, jak si to malíř přál.

Související:

 


reklama

autor: vfe

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…