Narovnání s církvemi se dalo do pohybu. Vládní komise zasedla

19.04.2011 21:07

Vládní komise pro narovnání vztahu s církvemi chce určit poměr mezi majetkem, který by stát vrátil církvím, a finančním narovnáním. Nebude přitom znovu otevírat otázku ocenění církevního majetku zabaveného komunistickým režimem. Využije částek zmíněných ve vládním návrhu z roku 2008, které vzešly z analýz Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky a společnosti Ernst & Young. Členové komise se na tom dnes shodli na svém prvním jednání. Informoval o tom mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík.

Narovnání s církvemi se dalo do pohybu. Vládní komise zasedla

Vláda komisi jmenovala 17. března. Zasedají v ní ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09), místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV), ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS), poslanci Michal Babák (VV) a Marek Benda (ODS) a vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jiří Weigl. 

"Já jsem rád, že navzdory všem problémům, co musí vláda řešit, se komise sešla, že udělala první krok a že je tady příslib dalšího jednání," řekl předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml. "Pořád platí ochota a připravenost církví kdykoli se svými odborníky do toho vstupovat a pomoct situaci řešit," dodal Ruml. 

Podobně reagoval také předseda České biskupské konference Dominik Duka. "Informace o setkání vládní komise je signálem, že tato komise začíná pracovat, což mohu jen uvítat. Myslím, že to vítá rovněž Svaz měst a obcí, kolegium hejtmanů, Agrární komora i Asociace soukromých zemědělců," řekl Duka. 

Členové komise se shodli na tom, že je "potřeba dospět k rychlému řešení". Přispívají k tomu podle nich zejména dva vážné argumenty. Prvním je konstatování Ústavního soudu, že nečinnost politiků v této věci je protiústavní. Druhým jsou komplikace obcí, které dlouhodobě nemohou nakládat s blokovanými historicky církevními pozemky. 

Jaký majetek vrátit a co narovnat finančně?

Komise se podruhé chce sejít 5. května. Zásadním tématem k diskusi prý bude určit poměr mezi majetkem, který má být církvím a náboženským společnostem vydán, a finančním narovnáním. Do 5. května by měli toto téma členové komise diskutovat v rámci svých politických stran. 

"Pokud bychom si již v květnu dokázali v rámci komise stanovit návrh na poměr vydaného majetku a finančního narovnání, můžeme se obrovsky posunout vpřed a zahájit jednání s partnerskou komisí ustanovenou církvemi," řekl ministr kultury Besser. 

Církev je bita na zabaveném majetku

Experti v minulosti zjistili, že stát dával v letech 1948 až 2007 církvím podstatně méně ze státního rozpočtu, než by církve získaly za 60 let ze svého majetku, kdyby jim nebyl odejmut. Rozdíl činí více než 168 miliard korun. Ruml už dříve uvedl, že státem zabavený majetek církví každoročně přispívá do státního rozpočtu o asi 2,5 miliardy korun více, než kolik stát vyplatí církvím. 

Podle dohody z roku 2007 se měla církvím navrátit asi třetina majetku zabaveného komunisty, zbytek měla nahradit částka 83 miliard korun vyplácená po dobu 60 let, i s úroky mělo jít o 270 miliard korun. Proti dohodě se tehdy postavila levice a bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý. Přišlo jim, že by stát vydal církvím příliš mnoho peněz. 


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…