Schwarzenberg: Věci veřejné se vyvíjejí v normální stranu

20.04.2011 6:32

I když ODS i TOP 09 původně požadovaly odchod všech ministrů a náměstků spojených s ABL, pondělní noční jednání K12 ponechalo ve vládě bývalého personálního šéfa firmy Josefa Dobeše. Ministr zahraničí Karel Schwartenberg v rozhovoru pro HN míní, že Věci veřejné se vyvíjejí v normální stranu.

Schwarzenberg: Věci veřejné se vyvíjejí v normální stranu

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si myslí, že vládu ani po pondělní noční dohodě nečekají klidné časy, ale spíš v brzké době další krize. „Bude to pokračovat do doby, než pan premiér přijde s novou obměnou ministrů, kterou považuji částečně za správnou, pak bude zase nějaká menší krize, a budeme kolísat od jedné krize ke druhé. Ale tak to vypadá v koaličních vládách často," uvedl Schwarzenberg v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Pro klid v kabinetu Petra Nečase bude důležité, jak dopadne květnová volba nového předsedy Věcí veřejných. Pro jejich oba koaliční spojence by bylo přijatelnější, pokud by ve vedení strany nebyl Vít Bárta, který je spojován s agenturou ABL. „To je opravdu otázka Věcí veřejných. Já se k tomu nikdy nevyjadřoval. Není na koaličních partnerech, aby jim to nařizovali," řekl předseda TOP 09.

Je jedno, zda bude Bártův vliv oficiální, či neoficiální

Je přesvědčen, že nejmenší vládní strana bude stejně důvěryhodná jako je teď, protože už dříve na ni měl Vít Bárta velký vliv. „Zda to bude oficiálně posvěcené nebo ne, to už je poměrně jedno. Ostatně na předsedu VV kandidují i další lidé, už to není strana jednoho muže a vyvíjí se v normální stranu," myslí si ministr zahraničí.

V každém případě považuje za prioritu, aby se vládním stranám podařilo prosadit reformy, i když to v nynější rozhádané atmosféře nebude nic jednoduchého. „Když se je nepodaří prosadit, tak ta koalice nemá smysl," má jasno předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

K věci:

Už kvůli klidu ve vládě by měl John vnitro pustit 

Ať už drží a pracují, vzkazuje kníže kolegům ve vládě 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…