Bárta dává Nečasovi čas. Ve vládě může být za měsíc zpět

20.04.2011 15:29

Odcházející ministr dopravy Vít Bárta (VV) dává premiéru Petru Nečasovi (ODS) lhůtu, aby ve své straně udělal pořádek. Svou rezignaci bere jako velkou oběť.

Bárta dává Nečasovi čas. Ve vládě může být za měsíc zpět

Podle odstupujícího šéfa dopravy Víta Bárty (VV) je jeho rezignace a také odchod předsedy Věcí veřejných z postu šéfa vnitra velkou obětí jeho strany.

Právě VV na sebe totiž podle Bárty vztáhy presumpci viny. A to aniž by se kterýkoliv z jejich ministrů provinil.

Bárta může o místo ve vládě znovu požádat už za měsíc. Premiéru Petru Nečasovi (ODS) teď přes média vzkázal, že mu VV vystavily bianko šek pro vytvoření pořádku v ODS.

SLEDUJEME téma vládní krize

Vládní koalice se Bártovým odchodem zachránila, tedy alespoň prozatím. Vít Bárta dočasně odstoupil z postu ministra dopravy a čeká na policejní vyšetřování, dokud neočistí své jméno i politický profil. O křeslo přišel i další ministr Věcí veřejných - Radek John.Ten bude působit jako vicepremiér pro korupci. 

"Beru to jako velkou oběť VV ve prospěch proreformní vlády a za velmi zodpovědné jednání Věcí veřejných," uvedl Bárta v rozhovoru pro deník Právo. V něm reaguje na výsledky pondělního koaličního vyjednávání.

Puč mířil proti Bártovi

Jeho strana podle něj v uplynulých čtrnácti dnech zabránila návratu dinosaurů do politiky. Snaha o puč a sestavení vlády s přeběhlíky byly jednoznačným pokusem o puč proti němu, dodal v deníku Bárta.

Premiér podle odstupujícího šéfa dopravy musí dostat čas, aby si udělal doma pořádek, protože ODS má problémy mnohem větší než VV a puč ve VV byl i snahou o puč v ODS. "Premiérovi jsme vystavili bianko šek a míček na jeho hřišti může být po omezenou dobu do vyslovení důvěry vládě v červnu," uvedl Bárta v deníku.

Čtěte také:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …