Kubice jmenován, po vnitru se šíří strach

21.04.2011 9:05

AKTUALIZOVÁNO I když prezident Václav Klaus jmenoval ministrem vnitra Jana Kubiceho až dnes ráno, panika v resortu panuje už od pondělní koaliční dohody. O svá křesla se mohou obávat náměstci Michal Moroz i Jaroslav Salivar, ideální vztahy s novým šéfem resortu nemá ani jeho nástupce v čele ÚOOZ Robert Šlachta. Někdejší ředitel protidrogové centrály Jiří Komorous si s ním v minulosti chtěl rozpory vyřizovat ručně.

Kubice jmenován, po vnitru se šíří strach

Prezident Václav Klaus jmenoval dnes na Pražském hradě novým ministrem vnitra Jana Kubiceho a novým ministrem dopravy Radka Šmerdu. „Přebíráte nelehké resorty navíc v době vládní krize. Ale doufám, že tímto okamžikem se nejedná jen o jmenování dvou ministrů, ale o jistý symbol ukončení této krize, která nás všechny poškodila," prohlásil při jmenování Klaus.

FOTOGALERIE ZDE 

To, že pondělní noční dohoda koaličních špiček vynesla do čela resortu vnitra bývalého elitního policistu Kubiceho, vyvolalo obavy, že na mnohých vedoucích postech budou padat hlavy. Bát se musí i náměstek ministra vnitra Michal Moroz, kterému nový ministr už naznačil, že s ním nadále nepočítá. „Je paradoxní, že přichází člověk, který působil v bezpečnostní agentuře. Přesně to bylo u mě kritizováno. A teď to nevadí," podivuje se Moroz.

Varianta Kubice je snad ještě horší než John 

Ani další muž z vedení ministerstva náměstek Jaroslav Salivar, který je považován za muže blízkého ODS, nemá nic jistého. Dokonce mezi svými kolegy šíří, že „varianta Kubice je snad ještě horší než John". Kubiceho nástupce v čele ÚOOZ Roberta Šlachtu už nyní možná mrzí, že opakovaně tvrdil, že přebíral útvar v naprostém rozkladu.

SLEDUJEME téma Jan Kubice

A někdejší šéf protidrogové centrály Jiří Komorous měl s Kubicem v minulosti tak napjaté vztahy, že mu po hádce na poradě vedení v roce 2007 vpálil, že být Kubice mladší, tak si to s ním vyřídí hned a fyzicky. Krotit ostrý střet obou mužů musel až tehdejší policejní prezident Oldřich Martinů. Ani nynější náměstek policejního prezidenta a předchůdce Martinů ve funkci Vladislav Husák nemůže na Kubiceho vzpomínat v dobrém, protože se v Kubiceho zprávě psalo o jeho podivných kontaktech.

Jmenování Kubiceho tleskají bývalí elitní detektivové

Naopak svoji šanci cítí někteří elitní detektivové, kteří v posledních letech na protest proti směřování policie odešli do civilu, ale v souvislosti s jmenováním nového ministra vnitra zvažují návrat. „S Honzou jsem mluvil, mám z jeho nominace radost," potvrdil Lidovým novinám Jaroslav Hruška, který v minulosti vedl speciální útvar, jenž vyšetřoval vraždu šéfa podsvětí Františka Mrázka.

Jeden z z těch, kteří by uvítali tvrdou ruku v čele resortu, ale příliš v ní nevěří, je bývalý šéf protikorupční jednotky Karel Tichý. „Pokud by skutečně Kubice a jeho muži chtěli vytvořit podmínky pro došetření starých kauz, jsem pro všemi deseti. Nevěřím ale příliš, že by toho mohl z pozice ministra vnitra dosáhnout," zapochyboval Tichý.

K věci:

Trafika pro Johna? Vnitráčtí odboráři zaplakali. Zbytečný kočkopes 

Kmenta a ti další: Kubice je férovej chlap 

Jsme za idioty, zakřičel na Bártu. To zachránilo vládu 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …