Pozor na odbory. Zablokovat Prahu není těžké, varuje politolog Doležal

22.04.2011 14:07

Vládě nevěří a očekává ještě možná vyostřenější konflikt, než byl ten v pondělí zažehnaný. Řeč je o politologovi Bohumilu Doležalovi. Prezident se podle něj do konfliktu neměl plést a „profízlovanost" společnosti přiživila média. Po včerejším odchodu odborářů z jednání tripartity prý leckoho může napadnout, že někdo má ABL, jiný Českomoravskou komoru odborových svazů.

Pozor na odbory. Zablokovat Prahu není těžké, varuje politolog Doležal

Nedávno skončená vládní krize podle Doležala v plné síle ukázala, že u nás se v „novinách zavedla taková praxe, kdy se zveřejňují odposlechy, nebo se dokonce ty odposlechy pořizují. „Taková ta profízlovanost společnosti je obrovská. Já se obávám, že Mladá fronta Dnes má lví podíl na tom, že se ta situace takhle vyvinula. Média vytvářejí živnou půdu pro takové prostředí," myslí si pro ParlamentníListy.cz.

K tématu:
Šéfredaktor MfD vysvětluje, proč deník rozjel kauzu ABL
Klaus se navezl do MF Dnes. To je faul, kontruje šéfredaktor

Koalice? Bouchne to zase

Jako ticho před bouří, připadá Doležalovi současný smír koaličních stran. „Ta dohoda je hodně dočasná. Na jedné straně se hned po ní Věci veřejné nechaly slyšet, že možná udělaly chybu, že na ní přistoupily a tak jako se obětovaly ony, chtějí aby se pokračovalo v odvolávání ministrů i u ODS a TOP 09. Na straně druhé premiér Nečas se nechal slyšet, že deABLizace bude pokračovat," shrnul politolog rozporuplnost koalice.

Proto je zvědav, jak se „strany koalice na tomhle shodnou do června, kdy chce Nečas požádat o důvěru vládě". „To myslím, že nás čeká ta situace která teď byla nebo možná ještě vyostřenější," konstatoval pro ParlamentníListy.cz.

Dík Klausovi koza zůstala celá

Podíl na dočasném klidu zbraní přisuzuje Doležal prezidentu Václavu Klausovi. „Prezident přispěl ke konkrétní formě toho, jak byla ta krize zažehnána. To znamená, že koza zůstala celá. Bránil toho formálně nejslabšího člena koalice, a to se mu povedlo. Nicméně já si myslím, že prezident se nemá do něčeho takového plést," soudí Doležal.

Že by takto zklidněná vláda prosadila nějaké reformy, tomu nevěří. „V každé vládě, v každé koalici, je prosazování reforem věcí kompromisu. Aby se mohly dělat kompromisy, tak ta koalice musí vykazovat alespoň nějakou soudržnost, loajalitu a soudržnost. To tahle koalice absolutně postrádá. Tady každý reformní krok nabudí v každé straně puzení, jak se těm ostatním dostat na kobylku. A čím je ta strana menší, tím je to puzení větší. Čili já si absolutně nic neslibuji od této vlády," vysvětlil politolog.

Odbory? Taková ABL sociální demokracie 

Brzdou reforem, slíbených vládou, jsou podle něj i odbory. „Naše odbory jsou především partnerem pro ČSSD. Leckoho může napadnout, že někdo má ABL a někdo Českomoravskou konfederaci odborových svazů," myslí si o odborech Doležal. Ty podle něj nepotřebují příliš velkou faktickou sílu na to, aby svolaly čtyřicetitisícovou demonstraci. „A už vůbec nemusí být příliš silné, aby zablokovaly příjezdy do Prahy, Na to by mělo bohatě stačit pět set lidí," připomněl politolog s tím, že „odbory se vládou sice dohodnout chtějí, ale chtějí se dohodnout tak, aby to ukázalo sílu opozice".

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…